TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Csak a halál és az adó biztos, tartja egy amerikai mondás. A multik szerint viszont csak a halál.

A világ legnagyobb vállalatai előszeretettel vizsgálják azokat a lehetőségeket, amelyek az adók kikerülésére adnak módot - számolt be a Financial Times. A befektetéseiket is gyakran ezen célokat szem előtt tartva hozzák meg, természetesen azokat az országokat preferálva, ahol egyáltalán nincs vagy csak igen szerény közterhek vannak.

A világ legnagyobb pénzintézete a Citigroup például annak köszönhetően, hogy egyharmadával növelte külföldi befektetéseit, 0,7 százalékkal csökkentette adóarányát. Ez látszólag ugyan nem nagy változás, de ennek köszönhetően 780 millió dollárt takarítottak meg. Ennél is kevesebbet adózik a világ legnagyobb vállalata a GE, amely 1999-es 27 százalékos szintről csökkentette 21,6 százalékra az állami befizetéseit.

Az adóhatóságok ugyanakkor egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a transznacionális óriások az egyes országok között hogyan allokálják a jövedelmeket, és a nyereséget valóban ott mutatják-e ki, ahol azt elérték. A vizsgálatokkal igyekeznek a csaló cégeket kiszűrni és komoly retorziókat alkalmaznak a szabálytalankodók ellen.

A vállalatok azonban az éles verseny közepette minden legális módon igyekeznek csökkenteni kifizetéseiket. Nem csoda, hogy mára a tanácsadók egy jelentős része szakosodott adómegtakarítási területre. Mindezek kapcsán az egyik legnagyobb tekintélyű amerikai egyetem a MIT professzora George Plesko is felhívja a figyelmet: ma már a kormányok számára is világos, hogy a globalizáció feltételei között egyre nehezebben tudják megadóztatni a multinacionális nagyvállalatokat.

Kapcsolódó anyag
Csökkenő adók, egyszerűsödő adózás
Adótörvények: cél a versenyképesség növelése

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.