Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A harmadik számú osztrák bankcsoport, a Raiffeisen Bank International méretcsökkentést tervez, egyebek közt Magyarországon, mielőtt megfontolná a tőkeemelést a tőkemegfelelési mutatóját javítandó - mondta a csoport vezérigazgatója, Karl Sevelda Bukarestben újságíróknak.

A csoport karcsúsítani fogja vállalkozását Szlovéniában, Magyarországon és Ukrajnában, igyekszik kihasználni a szabályozási kedvezményeket a tőkeszükséglet mérséklésére, és növelni próbálja profitját, mielőtt új részvényeket adna ki, hogy törleszthesse a korábban kapott, 1,75 milliárd eurós állami támogatást - idézte a vezérigazgatót a Bloomberg ügynökség vasárnap.

Az állami részesesedés kiváltásának határideje 2017, úgyhogy nincs ok sietségre - mondta Sevelda. Ukrajnában most vizsgálják az ottani részlegükre kapott vételi ajánlatokat, Szlovéniában és Magyarországon viszont csak a jelenlét csökkentéséről van szó, teljes kivonulásról nem.

"Magyarországon ott akarunk maradni, nem szabad elfelejteni, hogy már 1987-ben megjelentünk ott. (...) Benne van a szívünk-lelkünk. Magyarország szomszédos ország, tehát előkelőbb helyen szerepel" - idézte a vezérigazgatót a Bloomberg. A Raiffeisen Bank International - az olasz UniCredit után a második számú pénzügyi csoport Kelet-Európában - az első fél évben 277 millió eurós adózott eredményt ért el, 60 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Az eredményt főleg a nagyobb adóterhek csökkentették - közölték a beszámoló augusztus végi kiadásakor.

Karl Sevelda akkor azt mondta, hogy az egyszeri hatások között volt a 19 millió eurót kitevő tranzakciós adót Magyarországon, valamint két negyedévnyi banki különadó, 20 millió euró előrehozott befizetése.

A vezérigazgató már akkor megemlítette, hogy folytatják a 2008-ban megkezdett költségcsökkentést. Részletekről még nem szólt, csak annyit mondott, hogy "fájdalmas" lépések is lesznek majd több országban. Most szeptember végén a bank vezetősége 450 millió euróra tette a megtakarítási program méretét.

A Raiffeisen Bank Internationalnek Magyarországon 83 millió euró adózás utáni vesztesége volt az első fél évben az egy évvel korábbi, 82 millió eurós veszteség után. Veszteséges lett a Raiffeisen Szlovéniában is, Csehországban és Szlovákiában csak csökkent a nyereség. A vezérigazgató az augusztusi eredményhirdetéskor azt mondta, hogy terjeszkedési erőfeszítéseiket hat piacra, Oroszországra, Lengyelországra, Csehországra, Szlovákiára, Romániára és Ausztriára összpontosítják.

"A Magyarországról való kivonulás a dolgok mai megítélése szerint nem téma. Ugyanakkor senki nem csodálkozhat, ha Magyarország azok közé az országok közé tartozik, ahol nem akarunk különösebben növekedni" - mondta Sevelda augusztusban. Októberben a csoport pénzügyi vezetője, Martin Grüll azt mondta egy bécsi rendezvényen, hogy "nagyon problematikus" a magyarországi bankadó, és a devizahitelesek ügyének kormányzati kommunikációja. Nincs "bensőséges szerelmi viszony" a Raiffeisen és a magyar kormány között - tette hozzá, és emlékeztetett, hogy a bank magyarországi dolgozóinak létszáma a korábbinak a felére, nagyjából kétezerre fogyott.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.