TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Mind a betéti, mind a hitelkamatok emelkedtek az elmúlt hónapban, derül ki az MNB statisztikáiból. Minden bizonnyal ez is szerepet játszott abban, hogy csökkent a hitelfelvétel.

Az átlagos betéti- és hitelkamatlábak a háztartási és a nem pénzügyi vállalati szektor esetében is jelentősen emelkedtek novemberben - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A növekvő háztartási hitelkamatok mögött elsősorban a személyi hitelek drasztikus drágulása állt: a forintalapú személyi hitelek átlagos kamatlába az októberi 25 százalékról novemberben 30 százalékra nőtt, az euró alapú személyi hitelek ára pedig 18-ról kevéssel 20 százalék fölé emelkedett.

A betéti oldalon is az átlagos kamatláb jelentős emelkedése volt megfigyelhető, a háztartási betétek átlagos éves kamatlába az októberi 8,5 százalékról novemberben valamivel 11 százalék fölé emelkedett.

A hitelintézetek összevont mérlege alapján 2008. novemberében csökkent a nem pénzügyi vállalatok és a háztartások összesített nettó hitelfelvétele.

Az MNB közleménye szerint a nem pénzügyi vállalatok forintban denominált tranzakciói nettó hiteltörlesztést mutattak. A devizában végrehajtott tranzakcióknál nettó hitelfelvétel mutatkozott, ennek összege azonban az előző havihoz képest 96 százalékkal csökkent.

A háztartások nettó forinttranzakcióit tekintve a hitelfelvétel, illetve a törlesztés lényegében kiegyenlítette egymást, a nettó devizahitel-felvétel csökkent.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.