Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Hazánk megítélése a nemzetközi piacokon jelenleg sokkal negatívabb, mint amit a fundamentumok indokolnának, mondta egy szerdai konferencián Wolf László. Az OTP Bank vezérigazgató-helyettese szerint ebben az is közrejátszhat, hogy túl közel vagyunk Romániához. A szakember úgy véli, régiónk jövőre visszatérhet a felzárkózó pályára, de várhatóan a válság előtt becsültnél lassabban érjük majd utol Nyugat-Európát. Mfor.hu-tudósítás.

Magyarországon idén valamivel egy százalék alatti GDP-növekedésre számítunk, ennek bázisa azonban a megszorítások miatt lényegesen jobb, mint néhány évvel ezelőtt - mondta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a Joint Venture Szövetség által szervezett szerdai konferencián.

Túl pesszimisták a tőkepiacok?

A szakember szerint pozitív jel, hogy a pénzügyi egyensúlyunk helyreállt, a magyar külkereskedelem rendre többletet tud felmutatni. "Szerintem a tőkepiacok jelenleg negatívabban ítélik meg Magyarországot, mint azt a funadamentumok indokolnák" - mondta az OTP menedzsere.

Hozzátette: ma már a legtöbb külföldi befektető nem veszi egy kalap alá a teljes közép-kelet-európai régiót, hiszen például Lengyelország megítélése jóval pozitívabb, mint a többi országé. Szerinte lehet, hazánk annak köszönheti a negatív megkülönböztetést, hogy túl közel van Romániához, melynek gazdasága sokaknak csalódást okozott az utóbbi időszakban.

A szakember előadásában kiemelte: az utóbbi években szinte özönlöttek a befektetők délkeleti szomszédunkhoz, majd az ingatlanárak meredek zuhanása miatt megroppant a gazdaság. Ennek köszönhetően a költségvetési hiány elszállt 8 százalékra, a már bejelentett drasztikus intézkedésekkel ezt talán le tudják szorítani 5-6 százalékra. Ezzel szemben hazánk az elmúlt években európai rekorder volt hiánycsökkentésben, és „meglátásunk szerint az államadósság is csökkenő pályára állhat” - tette hozzá Wolf.

Az OTP vezérigazgató-helyettese szerint az elmúlt évek pozitív hozadéka, hogy a régió minden országában javult a költségvetés egyenlege, ez pedig egy erőteljesebb növekedés bázisát képezheti a következő években. "A térség országai várhatóan továbbra is a felzárkózás útján járnak majd, de a korábban vártnál lassabban érhetjük utol Nyugat-Európát" - véli.

Most Románia a fekete bárány

Az OTP számára fontos piacokkal kapcsolatban Wolf László elmondta: az elmúlt évek gazdasági visszaesése után úgy tűnik, hogy a recessziós sokk már véget ért, 2011-től pedig Románia kivételével mindenhol erőteljes növekedésre számítanak.

Korábban Ukrajna volt a "fekete bárány" az OTP számára, Wolf László szerint azonban az országban nem volt akkora a hitelállomány, hogy az komoly gondot okozhatott volna a banknak. A következő időszakban pedig részben az orosz tőkebeáramlásnak köszönhetően újra növekedési pályára állhat az ukrán gazdaság, ez pedig egy-két éven belül a banki hitelportfóliókban is meg fog jelenni - tette hozzá.

Az OTP portfólióján belül idén és jövőre elsősorban az orosz piacon tapasztalható a hitelállomány növekedése, ezen belül főleg a fogyasztási hitelek állománya nő dinamikusan. Wolf László szerint ez arra utal, hogy kezd visszatérni az emberek bizalma a gazdaság iránt, ennek köszönhető a fogyasztás növekedése.

Szlovákiával kapcsolatban a bank szakembere hozzátette: a korábbi jelentős visszaesés után ismét a korábbi meredek növekedési pályára állhat a gazdaság.

Mozgalmas hónapok jöhetnek a tőzsdén


"Mozgalmas negyedik negyedévre számíthatunk a tőzsdén, hiszen várhatóan megtörténik a CIG Pannónia Biztosító és az Őrmester tőzsdei bevezetése, emellett pedig további kérelmek vannak az asztalunkon. Az RFV pedig nyilvános kötvénykibocsátásra készül, mely szintén a BÉT-en valósulhat meg" - mondta előadásában Mohai György, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója.

A szakember szerint az elmúlt években a hazai és a nemzetközi piacokon is jelentős változások mentek végbe, növekedett például az alternatív kerekedési lehetőségek elterjedtsége. Londonban az egyik blue chip, a Vodafone kereskedésének 30 százaléka már ilyen alternatív piacokon folyik - hozta fel példaként.

"A magyar piac a válság kezdetén háttérbe szorult a nemzetközi befektetőknél, azonban helyüket átvették a hazai magánbefektetők. Ők a tőzsdei mélypontok környékén vásároltak, majd a folyamatos emelkedésben jelentősen megerősödtek, komoly profitot értek el. Számukra azonban nem egyszeri alkalom volt a tőzsde, azóta is jelen vannak a piacon" - magyarázta a BÉT vezérigazgatója.

Szavainak alátámasztására Mohai György számadatokat hozott fel: a válság előtt a magyar részvénypiacon 70 százalék körül volt a külföldi befektetők aránya, 20-25 százalék volt hazai intézményi befektető és csak 5 százalékot tettek ki a magyar magánbefektetők. Ezek az arányok mára jelentősen változtak, a három csoport nagyjából egyenlő mértékben veszi ki részét a tőzsdei forgalomból.

Beke Károly


mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.