Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Werner Faymann osztrák kancellár hétfői közlése szerint szigorúan fel kell tárni a panamai offshore cégekkel kapcsolatos ügy hátterét, Francois Hollande francia elnök tájékoztatása szerint Franciaország ugyancsak kivizsgálja a panamai kiszivárogtatással kapcsolatos valamennyi nyomot, Spanyolországban az offshore cégekről és tulajdonosaikról kiszivárgott információk nyomán a pénzügyminisztérium hivatalból vizsgálatot indít.

A Süddeutsche Zeitung című német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat ad el az ügyfelei számára a világ számos részén. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok el tudják rejteni üzleti tevékenységüket.

A kiszivárogtatott iratokat és más dokumentumokat a német lap a nemzetközi oknyomozó újságírókat tömörítő szervezettel (International Consortium of Investigative Journalists) közösen dolgozta fel neves nemzetközi lapok több száz újságírójának közreműködésével. Az adatok feldolgozásában és a tények feltárásában mások mellett részt vett a The Guardian című brit lap, a BBC brit közszolgálati médiacsoport, a Le Monde című francia lap és az argentin La Nación is. A mintegy 11,5 millió dokumentum (e-mailek, pénzügyi kimutatások) feldolgozása nyomán több mint 210 ezer offshore céget sorolnak fel a mintegy egy éven át készített összeállításban.

Faymann hétfőn kiadott közleményében olvasható, hogy világos politikai választ kell adni a történtekre. Mivel nemzetközi kérdésről van szó, ezért európai válaszra van szükség, az államoknak a történtekre reagálva törvényekkel és büntetések kiszabásával kell fellépniük - szögezte le a kancellár. A kancellár úgy vélte: szankcionálni kell azon országokat, amelyek üzleti modellje lehetőséget teremt, hogy fedőcégekel adócsalást követhessenek el. Faymann az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette, az ausztriai szálakat is megvizsgálják. Az ügyben az osztrák pénzpiaci felügyelet (FMA) vizsgálatot kezdett.    

Magyar szálak az offshore-botrányban

A hétfői híradások szerint a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője név szerint szerepel a listán, így eltitkolt offshore érdekeltségei lehettek. Felesége révén érintett az offshore-ügyben egy MSZP-s politikus, Boldvai László, aki régen a párt pénztárnoka volt.

Az osztrák közszolgálati média (ORF) és a Falter című lap közlése szerint panamai papírokban az is szerepel, hogy az ügyletek az ausztriai székhelyű Raiffeisen Bank International (RBI) és a Hypo Vorarlberg bankon keresztül is zajlottak. A médiabeszámoló szerint az RBI Petro Porosenko ukrán államfő ügyleteiben, a Hypo bank pedig húsz másik offshore társaság ügyeiben működött közre.

Hollande külön köszönetet mondott hétfőn a világszerte számos közéleti személyiséget kompromittáló off-shore üzletekről szóló kiszivárogtatás elindítóinak. "Hála a kiszivárogtatóknak, hogy most már ismerjük ezeket az információkat. A nemzetközi közösségnek hasznos szolgálatot tevők kockázatot vállaltak, meg kell védeni őket" - hangoztatta a francia elnök.

Különleges autóval ünnepli a 100. születésnapját a BMW

Kijelentette: "Biztosíthatom önöket arról, hogy amint az információk megjelennek, vizsgálatokat indítunk, pereket kezdünk, bírósági tárgyalásokat tartunk". Hozzátette, hogy "ezek a kiszivárogtatások jó hírt jelentenek, mert általa megnövekszik azoknak az adóbefizetése, akik adócsalást követnek el". Mint mondta: nem kételkedik abban, hogy az illetékes szervek teljes mértékben készen állnak az ügyek kivizsgálására, először is azért, mert ez egy morális ügy, másrészt azért, mert az állami pénzek javát szolgálja.    

Pilar de Borbón, a jelenlegi spanyol király nagynénje és Pedro Almodóvar Oscar-díjas spanyol filmrendező neve is felbukkant az offshore cégekről és tulajdonosaikról kiszivárogtatott listán - hozta nyilvánosságra információit az El Confidencial című spanyol online hírportál és a La Sexta televíziós csatorna hétfőn, amelynek nyomán a pénzügyminisztérium hivatalból vizsgálatot indít.

A listán mintegy 1200 spanyol irányítószámmal rendelkező cég neve tűnt fel, de ennél még többen lehetnek érintettek - állítja a spanyol sajtó, amely a vállalatok között megtalálta a Delantera Financiera S.A. nevű társaságot is. Ennek elnöke és ügyvezetője Pilar de Borbón volt, az előző spanyol uralkodó, I. János Károly testvére. A céget öt nappal azután számolták fel, hogy az új király, VI. Fülöp trónra lépett.

A Kremlben "csalódottságot keltett" az offshore-ügyekre rávilágító újságírói munka minősége, Moszkvában nagyobb szakszerűségre számítottak - jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője hétfőn. Peszkov már napokkal az anyagok publikálása előtt figyelmeztetett: egy nemzetközi oknyomozó konzorcium arra készül, hogy "megrendelésre" az elnök családjára és gyerekkori barátaira vonatkozó információkat "ültessen el" a köztudatba Nyugaton és Oroszországban.

A szóvivő hétfőn is megerősítette, hogy Kremlben figyelemmel kísérik ezeket az akciókat, amelyek célja az orosz vezetés, elsősorban Vlagyimir Putyin elnök lejáratása, különösen a parlamenti választások évében, és hosszabb távon is - két évvel az elnökválasztás előtt.

Navaz Sarif pakisztáni kormányfő családtagjai tagadták hétfőn, hogy törvénybe ütköző módon bíztak meg offshore cégeket vagyonuk kezelésével. A pakisztáni kormányfő négy gyerekéből három szerepel a Mossack Fonseca mintegy 11,5 millió kiszivárogtatott dokumentumaiban: Saríf szorgalmazott utódjának számító lánya, Marjam, valamint két fia, Haszan és Huszein. Utóbbiak olyan offshore cégek által kezelt londoni ingatlanok tulajdonosai, amelyek a hírbe hozott ügyvédi iroda ügyfelei közé tartoznak. Az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) nevű szervezet több mint 200 pakisztánit azonosított a "panamai papírokban".

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.