2017. május 18. 03:22

Európai parlamenti képviselők mellett Orbán Ráhel jogi képviselője is támogatta tavaly a pártot.

Nagyjából annyi pénzből tudott gazdálkodni tavaly a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, mint egy évvel korábban. A 2016-os pénzügyi beszámoló szerint 1,084 milliárd forint állt a párt rendelkezésére. Mielőtt felhorkannának olvasóink, hogy ez képtelenség, mert sokkal több pénznek kellett átcsorognia a kormánypárti kezek között, rögzítenénk, hogy most a hivatalos pénzügyi beszámolóval foglalkozunk, amely a párt adatközlésén alapul.

A Fidesz parlamenti frakciója. Költőpénz 

Egy évvel korábban, 2015-ben 1,083 milliárd forint bevétele volt a pártnak, tehát lazábbra nem engedhették a nadrágszíjat. Tagdíjakból 2016-ban több folyt be, mint 2015-ben, viszont a támogatók szűkmarkúbbak voltak. A kisebb, 500 ezer forint alatti összegeket adományozók visszafogottabban tömték a pártot: ők tavaly 35,3 millió forintot adtak, míg előtte egy évvel még csaknem 50 milliót.

Az 500 ezer forint felletti támogatók viszont 11 millióval gazdagították a párt kasszáját. Őket nevesíti is a beszámoló. Közülük a legbőkezűbb Bajkai István volt, ő 3 180 000 forintot utalt a párt számlájára. Bajkai az erzsébetvárosi önkormányzat alpolgármestere, a 444 egy korábbi cikkében pedig úgy hivatkoztak rá, mint Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Orbán Ráchel jogi képviselője.

Papcsák Ferenc 2,1 millióval járult hozzá a párt működéséhez. Van miből, a Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottságának elnökeként a havi fizetése 3,5 millió forint. 

Számoljon velünk! 

A listán több európai parlamenti képviselőt is találunk: Schöpflin György András (732 000 forint) Deli Andor (901 000), Bocskor Andrea (1 375 000) és Kósa Ádám (1 768 000) egyaránt a néppárti frakciót erősítik. Deli és Bocskor határon túli politikusok, előbbi Délvidékről, utóbbi Kárpátaljáról származik. Kósa pedig az első hallássérült politikusa az európai parlamentnek, aki jelnyelven kommunikál. A legismertebb név Schöpflin György. A történész, politológus hosszú évtizedekig élt és dolgozott Nagy-Britanniában.  

Érdekes figurája ennek a mezőnynek Girán János (592 000), aki a pécsi alpolgármesteri pozícióról mondott le nemrégiben, a helyi sajtó szerint váratlanul.

Információk szerint a távozása összefüggésbe hozható a Zsolnay porcelánt gyártó pécsi cég körül kialakult zavaros helyzettel, de más, a helyi közösség idegeit borzoló ügy miatt is az a hír járta, hogy valójában nem magától kellett váltania tanácsadói szerepkörre a politikusnak.

Hivatalos megerősítést vagy cáfolatot ugyanakkor ezek az értesülések nem nyertek.

A listán szerepel még Kukoda Nándor, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató zrt. igazgatóságának elnöke, egyben a Séd-Coop 2000 Zrt. elnöke. Kukoda korábban megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést, amit a veszprémi illetőségű Navracsics Tibor, akkori igazságügyi miniszter adott át. Volt év, amikor Kukoda a legnagyobb adományozónak számított - egyébként közismerten aktív támogatója a civil szférának. Tavaly 800 000 forinttal segítette meg a kormánypártot.

Néhány szót ejtsünk azokról is, akik két éve még a félmillió forint feletti adományozók közé tartoztak, de tavaly már nem szerepelt a nevük a listán. Illés István, Pollák Attila Róbert, Petricsevics István és Szabó Sándor vagy nem adott már pénzt tavaly a pártnak, vagy ha adtak, az nem érte el az 500 ezer forintot (róluk ugyanis nem készül nyílt lista). Beazonosításukat nehezíti, hogy nincs tisztségük a pártban. Illés István személyében vélhetően az V. kerületi közterület-felügyelet korábbi vezetőjét tisztelhetjük. A pécsi illetőségű Petricsevics István - mivel nem sok hasonló nevű ember élhet az országban, feltételezhetjük, hogy róla van szó - sokáig belügyi vonalon, rendőrként dolgozott. Jelenleg egy vagyon- és személyvédelemmel, magánnyomozással foglalkozó céget vezet. A többiekről nincs információ.

A pénzügyi beszámoló szerint a Fidesz tagdíjbevétele tavaly 156,969 millió forint volt. A központi költségvetésből 876,6 milliót forintot kaptak, míg egyéb adományokból (róluk volt szó a cikkben) 46,749 millió forint jött össze. Volt még 3,749 millió forint egyéb bevételük. Így jött össze az 1,084 milliárd forint összes bevétel 2016-ban. Ebből a legtöbbet, 653 millió forintot eszközbeszerzésre fordítottak, míg úgynevezett "politikai tevékenységre" 240 millió forint ment el. A beszámoló érdekessége, hogy az összes kiadás elérte az 1,573 milliárd forintot, vagyis a párt többet költött tavaly, mint amennyi bevétele származott.

Baka F. Zoltán

mfor.hu