2016. február 28. 14:13

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délután 15 órától évértékelő beszédet mond. 1999 óta minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit, az idei a 18. évértékelője.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

16:11 - Hajrá Európa! - zárta 18. évértékelő beszédét a miniszterelnök. 

16:07 - Hogyan lehet? 

Ha igaz, hogy az emberek nem akarják, sőt ellenzik a holdkóros brüsszeli bevándorláspolitikát, nyissunk teret és hallassák a hangjukat. Ezért írjuk ki a népszavazást. Nem a már eldöntött és Magyarország által bíróságon megtámadott kvótáról van szó. Ezt a márciusban napirendre kerülő új európai bevándorlási rendszer kötelező betelepítési kvótája ellen indítjuk. Brüsszel nem fordulhat szembe az európai néppel, az Európai Unió nem lehet egy új Szovjetunió újratöltve.

16:02 - Brüsszelt meg kell állítani

Déli határiank megvédése nem lesz elegendő, és egy másik hadszíntéren is helyt kell állni: Brüsszelt meg kell állítani. Fejükbe vették, hogy az Európába jött bevándorlókat szétosztják közöttünk, ezt hívják kötelező betelepítési kvótának. 

Minden bevándorlóra és minden tagországra kötelező, folyamatos és állandó szétosztó rendszer akarnak bevezetni. Nem hagyhatjuk, hogy Brüsszel a törvények fölé helyezze magát! - jelentette ki Orbán.

Nem fogunk homofóbiát és antiszemitizmust importálni Magyarországra, itt nem lesznek törvényen kívüli negyedek, felgyújtott menekülttáborok és nem fognak bandák vadászni a feleségeinkre. Itt már a kísérleteket is csírájában elfojtjuk és megtoroljuk. 

16:00 - Tavaszi szél vizet áraszt...

...de a menekültek áradatát is. Déli határainkon egyre nő a nyomás, a balkáni országok harapofogóba kerültek, a görögök tolják, a német szirén hangok csábítják a tömegeket. Ezért minden eshetőségre fel kell készülni. 

Meg kell erősíteni saját védelmi vonalainkat is, ebben pedig csak magunkra és a saját bugyellárisainkra számíthatunk.

Ha kell, Szlovéniától Szlovákiáig teljes hosszában védekezni fogunk, és meg fogjuk mutatni, hogy Magyarország területére csak úgy lehet bejönni, ha engedelmeskednek törvényeinknek és egyenruhásainknak.

15:56 - Ki a terrorista?

Európa jövőjét elsősorban nem azok veszélyeztetik, akik ide akarnak jönni, hanem az európai vezetők, akik tervezetten ide akarnak szállítani sokmillió migránst.

A mai napig olyan országokból engedünk be százezreket, amelyekkel hadban állunk és amelyek területén európai országok is részt vesznek handműveletekben. Fogalmunk sincs arról ki bűnöző, ki terrorista és ki az, akinek az élete valóban veszélyben van. 

15:53 - Valami változott

Néhány éve úgy tűnt, hogy nekünk tetsző rend van az európai vezetők szívében és fejében, egymás után jelentették ki: a multikulturalizmus halott. 2015-ben minden megváltozott: a korábbi egyetértés megszűnt. 

Azt halljuk a legmagasabb helyekről is, hogy legyünk szolidársak és segítsünk. Ez természetes, nekünk sincs kő a szívünk helyén, de az agyunk helyén sem - jelentette ki Orbán. Mi észben tartjuk a segítségnyújtás legfontosabb törvényét: ha itt segítünk, ide jönnek, ha ott segítünk, ott maradnak. Ennek belátása helyett Brüsszelből biztatni kezdték a világ szegényebb és szerencsétlenebb részein élőket, hogy jöjjenek ide. 

15:48 - Nem békés természetű a népvándorlás

A történelmi tapasztalatok alapján a népvándorlások sosem békés jellegűek Orbán szerint. Bár a veszélyhelyzet nem kedvez a kifinomult érzékeknek, aligha a migránsoka kell haragudni. Többségük maga is áldozat. Ők azt teszik, ami az érdekük, mi viszont nem azt tesszük. Ami Brüsszelben zajlik az abszurd Orbán szerint. Mintha a hajó kapitánya nem az ütközést akarná elkerülni, hanem a nem dohányzó csónakokat jelölné ki. 

Épp elég baj, hogy Brüsszel nem képes megszervezni Európa védelmét, de az még nagyobb, hogy a szándék is hiányzik belőle. Nehéz megérteni, hogy hogyan juthattunk el odáig, hogy aki más kulturákból akar idejönni, ellenőrzés nélkül jöhet. Hogyan épülhet le az önmagunk megvédésének ösztöne? - kérdezi Orbán. 

15:44 - A valóság

A 21. század második és harmadik évtizede a népvándorlás évtizedei lesznek. Olyan korszak köszöntött ránk, amire nem is gondoltunk, hiszen egyik másik európai ország teljes népességénél is nagyobb tömeg indulhat meg Orbán szerint.

A valóság az, hogy az ide érkezőknek eszük ágában sincs átvenni a mi életformánkat, mert a sajátjukat életképesebbnek látják. Velük nem lehet pótolni a hiányzó munkaerőt, és a népesedési problémákat sem tudjuk megoldani a muszlim társadalmakkal, és ha nem állunk sürgősen a sarkunkra, akkor az öregedő Európa és a fiatal muszlim világ között  feszültség kezelhetetlenné válik.

15:40 - Veszély fenyeget

Veszély fenyegeti a pénzügyi stabilitást, az épp hogy megindult gazdasági felzárkózást, a külpolitikát, a helyreállított közrendet és a lassan ismét magára találó nemzeti kultúránkat is. Nemcsak az került veszélybe, ami megvan már, de az is, ami meglehet.

A veszély neve: népvándorlás. 

2015 véget vetett azoknak az időknek, amikor Európa biztonságát készpénznek vehetjük. Már egy évvel ezelőtt is újkori népvándorlásra figyelmeztettek Orbánék, de ma már senki sem vitatja, hogy ez történelmi tény. Miért éppen a közép-európaiak látták ezt meg elsőként? Talán a történelem viharai, a rendszerváltás utáni évek izzadtságos küzdelme, talán a tapasztalat...

15:34 - Hol tartunk a világpolitikai térképen?

Hiába múlnak az évszázadok, vannak, amik változatlanok. Látunk állócsillagokat, melyekhez hasonlíthatjuk magunkat. A mi három tájolási pontunk: Berlin, Moszva, Ankara. A magyarok csak akkor lehetnek függetlenek, ha egyik nagyhatalom sem ellenségünk, pontosabban, ha mindhárman egyszerre érdekeltek Magyarország függetlenségében és gazdasági növekedésében. 

De ez nem azt jelenti, hogy egyszerre kell egyetértenünk velük és szövetségre lépnünk. 

A magyar külpolitika vastörvénye, hogy mi magyarok a békében vagyunk érdekeltek, ebből a logikából következik, hogy ne engedjük berángatni magunkat olyan nemzetközi akciókba, melyek tiszteletlenek. Ilyenekhez nem érdekünk csatlakozni.

Németország múltján nem lehet változtatni, Moszkva ha akarná, se tudná a szabadságot politikája közepébe állítani és miért akarjuk Törökországot a mi politikai zollstockunkkal mérni. A nagyképű, fellengzős politika nem a mi érdekünk. 

15:31 - Mi kell a jövőben?

A magyar gazdaság még mindig nem elég versenyképes, például a mezőgazdaság 1 hektár termőföldből csak az Európai Uniós értéknek 48 százalékát tudja kihozni, de Orbán szerint ezt elmondhatja az ipar területéről is. A jövőben szükség lesz adócsökkentés, a bürokrácia csökkentésére, szakképzésre, digitalizációra, jobb szervezésre, új technológiai lépcsőfokokra, magasabb vállalati kultúrára. Lesz itt munka bőven a kormányzati ciklus hátralévő részében is Orbán szerint. 

15:29 - Hol tartunk? 

Megvédtük a nyugdíjakat, erőn felül támogattuk a családokat, helyreállítottuk a közrendet, visszaadtuk a rendőrség önbecsülését. 

A Klik nem foghat ki a kormányon Orbán szerint,  az elmúlt években ugyanis szerinte rendbe tették az oktatást és a kórházakat is. Több mint 500 milliárd forintot fordítottak a kórházak fejlesztésére, ilyet a történelem során alig látni. Budapesten viszont baj van, ezért szükséges egy új, nagy fővárosi kórházat építeni. 

Amit józan ésszel ma Magyarország vállalni tud, hogy minden évben mindenki léphet egyet előre. A béremelések értékét a gazdaság mindenkori teljesítménye szabályozza. Csak olyan béremelést támogat, amelynek megvan a gazdasági fedezete és amely mögött a magyar gazdaság növekvő teljesítménye áll. 

15:27 - 5 év alatt

  • 26 százalékkal csökkent a rezsi,
  • 1,5-szeresére növekedett a legalacsonyabb bér,
  • 35-ről 15 százalékra csökkent az szja,
  • 1300 milliárd maradt a magyar családok zsebében.

Mindezt együtt érte el az állam és a piac, a munkaadók és a munkavállalók, a kis- és a nagyvállalatok. Ilyen összefogás kell a jövőben is, és akkor Magyarország felívelő pályán haladhat. 

15:25 - Siker

Ami az 1990 utáni 26 évet illeti, a '90-es évek elején még jobban lemaradtunk Európa nyugati felétől. Valamennyi régióbeli ország megragadta a 2004-es uniós csatlakozás gazdasági léehetőségeit, az egyetlen kivétel: Magyarország, amire nehéz magyarázatot találni. Miközben a többiek emelkedtek, nálunk, fizetési mérleghiány, növekvő munkanélküliség, gazdasági visszaesés, IMF-nyakörv, adósrabszolgaság lett.

Ebből a kilátásátalan helyzetből jöttünk ki 3 év alatt: költségvetési konszolidáció, megfékezték az inflációt, csökkentették a munkanélküliséget, hazaküldték az IMF-et, lejárat előtt visszafizettük a kölcsönünket, és "az idén az utolsó huncut garast is visszafizetjük az Európai Uniónak". 

2014-ben 3,4 százalékos GDP-emelkedéssel repülőrajtot vettünk és megindítottuk a gazdasági felzárkózást. Ne higgyék, hogy ez egyszerű, könnyű és gyakori dolog, ellenkezőleg, ritka, mint a fehér holló. Az elmúlt 50 évben ez csak kevesebb, mint tíz országnak sikerült - jelentette ki Orbán.

15:09 - Orbán veszi át a szót

Fejtörést már nem az okoz, hogy merre araszoljunk ki a KGST-ből, hanem hogy hogyan védjük meg nemzeti értékeinket az Európai Unióban - mondta Orbán.

Először arról kell beszélni, hogy hol tart ma Magyarország? A szabadság és a nemzeti függetlenség megvolna, a vélemény és a szólás szabad, egyesülni és társulni pedig nemcsak lehet, de előnyös is. Fogasabb kérdés, hogy hol tart Magyarország a történelem idejében. 

A második kormányzati ciklusunk felénél járunk, de nem tudjuk megmondani, hogy az a közel 10 év a polgári út mekkora hányada, de ezen talán nem is éri meg törni a fejünket. 

15:04 - Balog Zoltán kezd

Szokás szerint Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere vezeti fel a kormányfő beszédét. Balog beszédét Orbán Viktor tavalyi beszédének utolsó szavainak felidézésével kezdi: "Jó reggelt Magyarország, jó reggelt magyarok!" Szerinte hozzá kellett volna még tenni: Jó reggelt, Európa, jó reggelt európaiak! Utalt ezzel a migránsválság kirobbanására, az Európa-Magyarország szembenállására a témában. 

"Ma az ellenfelek is úgy tartják számon a miniszterelnököt, mint a legerősebb vezető". 

Balog szerint belegondolni is rossz, hogy mi lenne, ha Magyarországot olyan emberek vezetnék, mint amilyenek Európát. Ezt követően köszönetet mond az elmúlt év sikeréért a magyar-szerb határon, és úgy véli, lehet egy év múlva azért is köszönetet kell majd mondani, hogy a magyar-román határt is megvédtük. 

15:00 - 18 éve

Orbán Viktor 1999 óta minden évben tart évértékelőt. Idén a tavalyi évhez hasonlóan Budapesten, a Várkertbazárban mondja el hagyományos beszédét. A kormányfő ezúttal is a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérésnek tesz eleget. A miniszterelnök tavalyi értékelőjében arról beszélt, hogy a következő éveknek a minden nap keményen dolgozó emberekről kell szólniuk.

mfor.hu