8p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

"Továbbra is hiszünk abban, hogy teljesíthető a kitűzött költségvetési hiánycél, az viszont nem cél, hogy mesterségesen a vállaltnál is lejjebb szorítsuk a deficitet újabb megszorításokkal" – mondta el az mfor.hu-nak adott interjúban Oszkó Péter. A pénzügyminiszter civilben a Bluespot zenekar szájharmonikása, még a mostani munkája mellett is jut ideje havi egy koncertre, hogy ne veszítse el teljesen civil életét.

- Szeptember elején, amikor a költségvetés első változata megszületett, akkor azt nyilatkozta, hogy 2010-ben 400 milliárdos megszorítást tervez a kormány. Azóta több területen is engedtek az eredeti tervekhez képest. Így mennyi lesz a megszorítás jövőre?

- A költségvetés egyenlege nem változott. Ha megnézzük a múlt kedden beterjesztett javaslatot, akkor lényegében a kiadási és a bevételi oldal számai csak a távhő áfájának csökkentése miatt változtak. Ez nem azt jelenti, hogy kisebb a megszorítás, hanem éppen ellenkezőleg, kisebb összegből gazdálkodhat a költségvetés, az egyenleg pedig változatlan, az eredetileg beterjesztett javaslattal megegyező.

- Az elmúlt hetekben sokat lehetett olvasni arról, hogy vészesen fogynak a 2010-es költségvetés tartalékai. A fő számok elfogadása után végül mennyi mozgástér maradt?


- Nagyjából 200 milliárd forint, de ennyire is volt tervezve. A félreértés abból adódott, hogy a céltartalékot sokan úgy értelmezték, mint tényleges tartalékot, holott az eleve konkrét intézkedésekre, célzottan lett elkülönítve, soha nem egy általános puffer volt. Annyi történt most, hogy a költségvetési vitában amit tudtunk, azt megcímkéztük a céltartalékból.

- Az elmúlt években mennyire volt megszokott, hogy a céltartalékot már ősszel elköltse a kormány?

- A közszféra bérkiegészítésével kapcsolatos viták volt, hogy előre lezárultak, illetve volt olyan is, amikor az év során egyeztek meg a felek. Ez egy technikai jellegű kérdés, a lényeg az, hogy a céltartalék eddig is ilyen jogcímeken került felhasználásra, mint most. A jelenlegi kormány most igyekezett mindenben előre dolgozni, előrehozni a megállapodásokat, ez tükröződik a költségvetési számok gyors letisztázásában is.

- A parlamenti szavazással lényegében bebetonozták a 3,8 százalékos költségvetési hiánycélt 2010-re, miközben az utóbbi hetekben már a nemzetközi szervezetek is a kockázatokra hívták fel a figyelmet már az idei büdzsével kapcsolatban is elsősorban a társasági adóbevételek miatt. Ezek mellett tarthatók az eredeti célok?

- Értelemszerűen mindannyian ismerjük a jelenlegi helyzetünket. Az idei költségvetésről hamarosan, körülbelül másfél hónap múlva kiderül, tudjuk-e tartani a hiánycélt. Mi továbbra is hisszük azt, hogy tudjuk tartani az előzetesen kitűzött célt. Amikor például az Európai Bizottság megfogalmazta a prognózisát, akkor a napokban megjelent októberi számokat még nem ismerte. Sokakat meglepett, hogy az októberi egyenleg pozitív lett.

A jövő évi hiánnyal kapcsolatban pedig az előrejelzések időpontjában még nem voltak ismertek a múlt keddi parlamenti döntések. Ami a társasági adóbevételeket illeti, nyilván ilyen világgazdasági körülmények között vannak kockázatok, ezt senki nem tagadta. Ezt két módon tudjuk kezelni: az egyik, hogy mi kifejezetten konzervatívan tervezzük a növekedési esélyeket. A költségvetés 0,9 százalékos gazdasági visszaesésre lett alapozva, az elemzők többsége azonban már ennél jobb teljesítményt vár 2010-re. Egyébként pedig az említett 200 milliárdos tartalék a költségvetésben arra van, hogy ha az adatok kedvezőtlenül alakulnak, akkor azt legyen miből kiegyensúlyozni.

- Tavasszal még azért bírálták néhányan a kormányt, mert túl optimista volt az előrejelzése a gazdasággal kapcsolatban, mostanra ez kicsit megfordult a 2010-es prognózist illetően. Miért tart ki a kormány továbbra is a 0,9 százalékos GDP-visszaesés mellett?

- A kormány nem engedheti meg magának, hogy a költségvetést olyan prognózisokra tervezze, amelyek éppen csak napvilágot láttak. Olyan előrejelzésre kell alapozni a költségvetést, ami kiállja az idő próbáját és inkább az bizonyosodik be róla, hogy túlságosan borúlátók voltunk.

- Mikor javíthat a kormány a 2010-es előrejelzésén?

- Most frissítjük a makropályát az Európai Bizottsággal és az IMF-fel való tárgyalások során, úgyhogy lehet, hogy a következő hetekben új prognózist fogunk kiadni, de ez a költségvetési tervszámokon már nem változtat.

- Az év utolsó két hónapjában folytatódhat a javulás a költségvetési egyenlegben?

- Decemberben számítunk egy jelentős többletre, ugyanis akkor kell például befizetni a társasági adót és a különadót, amik nagy súllyal szerepelnek az egyenlegben. Ez a decemberi mérleg fogja lényegében meghatározni, hogy tartható lesz-e az idei hiánycél.

- Október végén 4 százalékos hiánynál tartott a büdzsé. Ha beigazolódnak ezek a kedvező várakozások akkor elképzelhető, hogy az év végére akár a 3,9 százalékos cél alá is lemenjen a hiány?

- Az nem cél, hogy mesterséges intézkedésekkel a kitűzöttnél is jobb egyenleget érjünk el, mert ennél prociklikusabb fiskális politikát nem szándékozunk folytatni, nem akarunk még további szigorító intézkedéseken gondolkodni, melyek tovább csökkentenék a hiányt. Szeretnénk pontosan eltalálni a mostani költségvetési deficitet.

- Ezekben a hetekben zajlik a konzultáció hazánk és az IMF között a következő törlesztőrészletről. Lehet már tudni valamit a kormány terveiről? Mennyit kívánnak lehívni a hitelből?

- Egyenlőre nem szeretnék erről semmit mondani, mivel ezt hivatalos formában még nem közöltük sem az IMF, sem az Európai Bizottság delegációjával. Én a hét elején találkozom velük, először ott szeretném felvázolni a céljainkat, utána örömmel tájékoztatom majd a sajtót is.

- Ha jól tudom, megkezdődtek az egyeztetések a hitelezés szigorításáról a jegybank, a Bankszövetség és a Pénzügyminisztérium között, sőt, a hírek szerint közel a megegyezés. Azt lehet tudni, hogy a jelenlegi állás szerint kinek kell többet engednie: az MNB-nek vagy a kereskedelmi bankoknak?

- Egyelőre nincs vége a tárgyalásoknak, így nem lenne ildomos végeredményt hirdetni. Várjuk meg az egyeztetések végét és akkor majd közösen beszámolunk arról, mire jutottunk. De nem is arról szól a tárgyalás, hogy ki nyer és ki veszít, ki győzi le a másikat, hanem egy olyan szakmai kompromisszum kialakítása a cél, ami mindenki számára megnyugtató. Annyit tudok mondani, hogy a fizetéshez kötött törlesztőrészlet-maximálás vetett fel több kérdést, a hitelfedezeti aránnyal kapcsolatban lényegesen kisebb a vita a felek között.

- A hitelezés szigorítása mikor kerülhet bevezetésre? A jelenlegi kormány elkötelezett amellett, hogy meghozza a szükséges rendeletet?

- Jövő évi hatálybalépéssel már aktuális lehet a dolog, a jelenlegi kormány feladatának tekinti, hogy erről szabályozást alkosson.

- A pénzügyminiszterség mellett mennyi ideje jut például a zenélésre?

- Azt tűztem ki magamnak célul, hogy ne veszítsem el teljesen a civil életemet, havi egy koncertet szeretnék elvállalni. Ez szeptemberben és októberben teljesült, most a költségvetés elfogadása előtt novemberben úgy néz ki, hogy akár két alkalom is lehet.

- Hallottam, hogy a zenekarukat felkérték, hogy lépjenek fel a Menedzserbálon. Elfogadták ezt a meghívást?

- Akkor én szóban elvállaltam, a zenekarral is egyeztettem és ők is örültek a felkérésnek. Ha lesz rá alkalom, akkor szívesen elfogadunk ilyen meghívásokat.

- Többször elmondta, hogy semmiképp nem vállalná még egyszer a pénzügyminiszterséget jövő tavasszal. Vannak már tervei április utánra?

- Konkrét terveim nincsenek. A pénzügyminiszterség amellett, hogy óriási kihívás, rengeteg tudást és tapasztalatot adott, amiket szeretnék most hasznosítani. Az üzleti életbe szeretnék visszamenni, tehát üzlettel szeretnék foglalkozni, nem politikával. Konkrétan akkor fogok gondolkodni a folytatáson, ha legalább már a költségvetés el lesz fogadva.

- Fél év távlatából nem bánta meg, hogy elvállalta a pénzügyminiszterséget?

- Nem, rengeteg munkát sikerült elvégezni, melyekről számos esetben bebizonyosodott, hogy eredményesek voltak és ez volt a cél.

- Emellett viszont rengeteg olyan támadás is érte az elmúlt hónapokban, ami nem féltétlenül szakmai volt.

- Erre előre számítottam és lélekben felkészültem rá. A pénzügyminiszterség sosem az a pozíció, ami népszerűségre tesz szert a lakosság széles körében, különösen a pénzügyi válság idején. Az, hogy a választások előtt egy évvel vállaltam el ezt a pozíciót, még valószínűbbé tette, hogy ki leszek téve támadásoknak a kampány miatt, ezek hol elegánsabbak, hol kevésbé elegánsak voltak.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!