2013. október 10. 07:40

Sorozatban ötödször emelte az irányadó kamatot a brazil jegybank, hogy megfékezze a pénzromlás ütemét, a ráta már 9,5 százalék.

Szerdán a várakozásoknak megfelelően 9 százalékról 50 bázisponttal emelték az alapkamatot.

A korábbi elemzői konszenzus szerint az év végéig 9,75 százalékra nő az alapkamat. Egyes közgazdászok szerint idővel akár 11 százalék fölé is kell emelni az irányadó kamatot, hogy teljesüljön a 4,5 százalékos inflációs cél. Jelenleg csaknem 6 százalékos a pénzromlás üteme Latin-Amerika legnagyobb gazdaságában.

A további kamatemelés nagy csalódás lenne Dilma Rousseff brazil elnök számára, aki tavaly - amikor minden idők mélypontjára, 7,25 százalékra süllyedt a brazil alapkamat - kijelentette: vége a magas kamat korszakának Brazíliában.

A gazdaság azonban a monetáris élénkítés ellenére nem kapott erőre, miközben az infláció magas maradt. Emiatt a jegybank irányváltásra kényszerült, április óta 225 bázisponttal emelte az alapkamatot.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.