<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az adócsökkentés ma már nem tűr halasztást, annak forrása azonban csak a kiadáscsökkentés lehet - mondta el Palócz Éva, a Kopint Tárki igazgatója az mfor.hu-nak. A közgazdász véleménye szerint ehhez korántsem csak a szociális rendszer átalakítása szükséges.

Kádári örökség vagy pártpolitika?

- Az egykulcsos adó ötlete ma már egyre nagyobb teret kap a politikai programokban. Erről miként vélekedik?

- Az egykulcsos adó felé haladás jó cél. Azonban ma Magyarországon azért nem lehet azt bevezetni, mert az szja befizetések nagy részét a közepesen vagy jól keresők fizetik be. Ha most áttérnénk a húsz százalékos kulcsra, akkor az ilyen adóból befolyó 1800 milliárdnak legalább a harmada, ha nem nagyobb része kiesne a bevételekből.

De az már járható út volna, ha egy nulla százalékos sáv mellett (mondjuk 500-700 ezer forintig) egy egyre szélesebb húsz százalékos adókulcsot hoznánk létre, és ezt a sávot megpróbálnánk az évek folyamán minél feljebb tolni. A felső jövedelmi réteg magasabb adóját azonban egyelőre mindenképpen fenn kell tartani. Abban azonban ma Magyarország egyedülálló Európában, hogy már az átlagbér is a legfelső kulccsal adózik.

- A kilátások csak az adórendszer miatt rosszak?

- Nem, dehogy. Egyébként az elmúlt öt-hat évben a magyar adók egyáltalán nem nőttek olyan nagymértékben. Csak időközben a környező országok erőteljes adócsökkentésbe kezdtek, ezért Magyarország relatív adópozíciója nagymértékben romlott.

- 2002-ben komoly állami költekezés kezdődött, melyről már akkor lehetett látni, hogy nem lesz fenntartható. Ön szerint mi volt az oka annak, hogy mégis belevágott az akkori kormány?

- Én azt gondolom, hogy ennek nem rendszerspecifikus, hanem egyedi oka van. Az elmúlt években jelentősen növekvő - részben szociális jellegű - kiadások okára kétféle magyarázat van az elemzők körében. Az egyik szerint a mi örökségünk ilyen, mutyizunk, ügyeskedünk, közben elvárunk, mert a Kádár-rendszer erre tanított minket. A másik elmélet szerint nincs itt semmiféle örökség, hanem csak hatalomtechnikai okok húzódnak meg a háttérben.

Én utóbbit vallom. De hogy felmentsem a Medggyessy-kormányt, 2002-ben valóban óriási hiba volt egy csapásra mintegy 500 milliárddal megcsapolni a költségvetést, de ezt követően, 2003-2004-ben már elkezdett csökkenni az államháztartási hiány. Ezt a pozitív folyamatot törte meg 2005-2006-ban a kiadások és a hiány ismételt gyors növelése, ami már egyértelműen a hatalomról szólt.

Varga M István

Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.