3p

Az adócsökkentés ma már nem tűr halasztást, annak forrása azonban csak a kiadáscsökkentés lehet - mondta el Palócz Éva, a Kopint Tárki igazgatója az mfor.hu-nak. A közgazdász véleménye szerint ehhez korántsem csak a szociális rendszer átalakítása szükséges.

Kádári örökség vagy pártpolitika?

- Az egykulcsos adó ötlete ma már egyre nagyobb teret kap a politikai programokban. Erről miként vélekedik?

- Az egykulcsos adó felé haladás jó cél. Azonban ma Magyarországon azért nem lehet azt bevezetni, mert az szja befizetések nagy részét a közepesen vagy jól keresők fizetik be. Ha most áttérnénk a húsz százalékos kulcsra, akkor az ilyen adóból befolyó 1800 milliárdnak legalább a harmada, ha nem nagyobb része kiesne a bevételekből.

De az már járható út volna, ha egy nulla százalékos sáv mellett (mondjuk 500-700 ezer forintig) egy egyre szélesebb húsz százalékos adókulcsot hoznánk létre, és ezt a sávot megpróbálnánk az évek folyamán minél feljebb tolni. A felső jövedelmi réteg magasabb adóját azonban egyelőre mindenképpen fenn kell tartani. Abban azonban ma Magyarország egyedülálló Európában, hogy már az átlagbér is a legfelső kulccsal adózik.

- A kilátások csak az adórendszer miatt rosszak?

- Nem, dehogy. Egyébként az elmúlt öt-hat évben a magyar adók egyáltalán nem nőttek olyan nagymértékben. Csak időközben a környező országok erőteljes adócsökkentésbe kezdtek, ezért Magyarország relatív adópozíciója nagymértékben romlott.

- 2002-ben komoly állami költekezés kezdődött, melyről már akkor lehetett látni, hogy nem lesz fenntartható. Ön szerint mi volt az oka annak, hogy mégis belevágott az akkori kormány?

- Én azt gondolom, hogy ennek nem rendszerspecifikus, hanem egyedi oka van. Az elmúlt években jelentősen növekvő - részben szociális jellegű - kiadások okára kétféle magyarázat van az elemzők körében. Az egyik szerint a mi örökségünk ilyen, mutyizunk, ügyeskedünk, közben elvárunk, mert a Kádár-rendszer erre tanított minket. A másik elmélet szerint nincs itt semmiféle örökség, hanem csak hatalomtechnikai okok húzódnak meg a háttérben.

Én utóbbit vallom. De hogy felmentsem a Medggyessy-kormányt, 2002-ben valóban óriási hiba volt egy csapásra mintegy 500 milliárddal megcsapolni a költségvetést, de ezt követően, 2003-2004-ben már elkezdett csökkenni az államháztartási hiány. Ezt a pozitív folyamatot törte meg 2005-2006-ban a kiadások és a hiány ismételt gyors növelése, ami már egyértelműen a hatalomról szólt.

Varga M István

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!