TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2016. december 5. 14:25

Benyújtotta a nemzetgazdasági tárca hétfőn a versenyképesség növeléséről szóló adócsomagot, amely az adócsökkentés többéves programját tartalmazza - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: a tárca azt szeretné, ha a parlament - kivételes eljárásban - már a jövő héten elfogadná a csomagot. Rámutatott: a kormány a vállalkozói világ minden szegmensében adócsökkentést kíván végrehajtani, így egyebek mellett a jelenlegi 10, illetve 19 százalékról egységesen 9 százalék lesz jövőre a társasági adó mértéke. Így a kabinet várakozásai szerint 145 milliárd forint marad a vállalkozásoknál - emelte ki. Az egyéni vállalkozók közterhe is csökken, a csökkenés több mint 180 ezer egyéni vállalkozót érint - tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a megállapodás szerint jövőre a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő, a munkáltatói járulékok pedig 5 százalékponttal csökkennek. 2018-ban a minimálbér újabb 8 százalékkal, a bérminimum 12 százalékkal nő és további 2 százalékponttal csökkennek a járulékok. Megállapodtak abban is, ha 2017 első 9 hónapjában a bruttó bérnövekedés meghaladja a 11 százalékot, akkor a kormány kezdeményezni fogja, hogy 2018. január elsejével további 0,5 százalékponttal csökkenjenek a munkáltatói járulékok.

Tállai András elmondta: a novemberi hatéves bérmegállapodást alapozza meg és egyben az ország versenyképességét növeli a beadott adócsomag, a társasági adó egységes 9 százalékos, tervezett új kulcsával a világ élvonalába tartozik majd Magyarország. Az alacsony adókulcs egyértelműen versenyelőnyt és komoly vonzerőt jelenthet a vállalatcsoportok beruházási döntései során, a gazdaságélénkítő hatás mellett a gazdaság fehérítését is segíteni fogja.

Rámutatott: nemcsak a társasági adó szerint adózó cégek spórolhatnak jövőre a közterheken, hanem az egyéni vállalkozók is, a vállalkozói szja is egységesen 9 százalék lesz jövőre, ennek következtében, az egyéni vállalkozóknál 1-1,5 milliárddal marad több 2017-ben.

Tállai András elmondta: még inkább megéri majd jövőre a kivát (kisvállalati adót) választani, mivel 2 százalékponttal (16-ról 14 százalékra) csökken ennek az adónak a mértéke, 2018-ban pedig további 1 százalékponttal, 13 százalékra. Rámutatott: tekintettel arra, hogy a kiva a szociális hozzájárulási adót és a társasági adót váltja ki, szükség volt a kulcs csökkentésére.

Kiemelte: hat év alatt több mint a felére, 15,5 százalékponttal csökkenhet a munkáltatói adó. Elmondta: a törvényjavaslatban az NGM rögzítette, hogy 2017. január 1-jétől 5 százalékponttal, 27 százalékról 22 százalékra, 2018. január 1-jétől további 2 százalékponttal, 22 százalékról 20 százalékra csökken a munkáltatói adó, 2018. január 1-jétől még 0,5 százalékpontot csökkenhet. Ennek feltétele, ha a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatok szerint a vállalkozási szférában a bruttó átlagkereset/bruttó rendszeres átlagkereset növekedése 2017. I-III. negyedévben 2016. I-III. negyedévhez képest eléri a 11 százalékot.

A szociális hozzájárulási adó mértékének csökkentésével egyidejűleg az egészségügyi hozzájárulás (eho) jelenleg 27 százalékos kulcsa is 22 százalékra csökken, 2018-ban pedig a 20 százalékra. Ez azt jelenti, hogy egyes meghatározott juttatások - mint például az üdülési szolgáltatás, a munkahelyi étkeztetés, az iskolakezdési támogatás, a helyi utazási bérlet, a képzési költségek átvállalása, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári munkáltatói hozzájárulás - közterhe 49,98 százalékról 43,66 százalékra csökken - hangsúlyozta Tállai András.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.