2p

Portugália engedélyt kért nemzetközi hitelezőitől a Nemzetközi Valutaalaptól kapott kölcsön több mint felének előtörlesztésére - jelentette be a portugál pénzügyminisztérium kedden.

A portugál kormány a múlt héten küldött levelet a Nemzetközi Valutaalapnak és az Európai Unió illetékes hatóságainak, amelyektől azt kérte, hogy engedélyezzék 14 milliárd euró idő előtti visszafizetését. Portugália két és fél év alatt fokozatosan törlesztené ezt az összeget.

Az előtörlesztéshez szükséges a nemzetközi hitelezők beleegyezése. A portugál kérelem az euróövezet pénzügyminisztereinek február 16-ra Brüsszelbe összehívott tanácskozásán kerül napirendre.

Portugália tavaly májusban lépett ki a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag védelme alól, miután teljesítette annak a 78 milliárd eurós hitelprogramnak valamennyi feltételét, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Unió 2011-ben indított fizetőképességének biztosítása érdekében. Lisszabon 25,7 milliárd eurót kapott a valutaalaptól.

Maria Luis Albuquerque portugál pénzügyminiszter január végén már jelezte, hogy országa képes fokozatosan előtörleszteni az IMF-hiteleket, mivel normalizálódott megítélése a nemzetközi pénzpiacokon, így képes önmagát piaci forrásokból finanszírozni. Portugália nagyon jelentős likvid tartalékokkal rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy nyugodtan nézzen szembe az esetleges pénzpiaci viharokkal - mondta a miniszter.

Portugália arra készül tehát, hogy Írország nyomdokain haladjon. A dublini kormány tavaly november végén jelentette be, hogy szándékában áll előtörleszteni a Nemzetközi Valutaalaptól kapott 22,5 milliárd euró egy részét, 9 milliárd eurót.

Az euróövezeti tagországok közül elsőként Írország 2013 decemberében "tiszta kiszállással", vagyis áthidaló, biztonsági hitel kérése nélkül lépett ki a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag védelme alól. Írországhoz hasonlóan Portugália sem kérte elővigyázatossági hitelvonal megnyitását a program tavaly májusi lezárásakor.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!