2017. december 2. 13:29

A meglepő projektről a HVG értesült. Az első becslések szerint 2-2,5 milliárd forintba kerül majd a beruházás.

Meglepő, unortodox, ezt-nem-láttuk-jönni, stb. projektről értesült a hvg.hu. Eszerint

raftingpályát építtet az Alföldre a kormány,

egészen pontosan a kiskörei víztározó mellé. A pálya a lap szerint régi álma a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek (MKKSZ), de a szervezet 1,5 hónappal ezelőtti konferenciáján már megvalósítható-megvalósítandó lehetőségként vetődött fel.

Bár a vadvízi evezőpálya első látásra annyira illik a nagy magyar síkság kellős közepére, mint Orbán Viktor matató mancsa Angela Merkel szemérmes csípőjére, meglepő módon igenis vannak példák ilyen alföldi rafting-beruházásokra. Legalábbis ezt mondta a Hvg-nek Révész Máriusz. Az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos saját bevallása szerint először maga is meghökkent a felvetésen, aztán utánanézett és úgy látta: Európa-szerte több helyen valósult már meg hasonló fejlesztés 4-6 méteres víszintkülönbséggel bíró területeken.

Kisköre ráadásul már félig fel is készült a raftingpálya befogadására, mert két éve egy 1300 méter hosszú, 30 bukóból álló úgynevezett hallépcsőt adtak itt át, ami egy gyengébb evezőpályának is elmenne, sőt, az MTI fotója szerint el is megy:

Ez és a kiskörei vízierőmű között épülne ki a sportcélokra alkalmas vadvízi meder.

Maga a pálya feleolyan hosszú lenne, mint a hallépcső, tehát a víz meredekebben zubogna alá, de a vízszint az elképzelések szerint állítható lenne, hogy a versenyzők mellett pl. a családok is evezhessenek, csak ők egy fokkal szelídebb habokon. A hajókat aztán Révész elmondása szerint egy felvonórendszer szállítaná vissza a kiindulópontra, míg a „legénység” a parton gyalogolna vagy egy felső ágon evezhetne vissza.

A beruházástól a Tisza-tó turisztikai vonzerejének javulását reméli a kormány, amely a Hvg szerint kétszázmilliós nagyságrendű forrást csoportosít át a közeljövőben tanulmányterv elkészítésére. A teljes beruházás az egyelőre távoli becslések szerint

2-2,5 milliárd forintba kerülne.

A pálya 2020-ra akár el is készülhet.

mfor.hu