<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A keddi kamatvágást követően ismét horgonyzatlanok a várakozások a magyar alapkamat mélypontjával kapcsolatban, írják a Raiffeisen elemzői heti elemzésükben.

A "Kedden a monetáris tanács meglepetést okozott" mondattal indul a Raiffeisen heti hírlevele, majd az elemzők kifejtik, hogy a meglepetést nem feltétlenül az okozza, hogy a várakozásokhoz képest 5 bázisponttal nagyobbat csökkentett az alapkamaton (immár 2,7%-ra) a Monetáris Tanács. A legtöbb tőkepiaci és hazai gazdasági szereplőben az a meggyőződés él, hogy a jegybank a piaci körülményekre tekintettel alakítja a monetáris politikát (ez kissé túlegyszerűsítve úgy fogalmazódik meg általában, hogy addig csökkentenek, amíg a piac engedi - miközben persze a piac is alkalmazkodik valójában). Ezen elképzelés alapján pedig az utóbbi hetek forint-leértékelődése már meghátrálásra kellett volna késztesse a jegybankot.

Ez az, ami nem történt meg, még csak nem is lassított a kamatcsökkentés mértékén. Így megint horgonyzatlanok a várakozások, hiszen nem tiszta, mi alapján folytatódik a kamatcsökkentés, illetve hol van az a határ, ahol már nem folytatódik.

Mindemellett a monetáris tanács utalt viszont arra, hogy a következő lépést a márciusi inflációs jelentésben publikált előrejelzésektől teszi függővé – ebből lényegében már az is kiolvasható, hogy akár le is állnak a kamatcsökkentés, amennyiben az előrejelzések azt sugallják. Bár a Raiffeisen várakozásai szerint nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy-két kisméretű csökkentés lesz még.

Azonban lényegében nagyon közel vagyunk a kamatcsökkentés végéhez (kamatszintben) - ráadásul a jegybank nem csak a kamatok mérséklésével lazítja a monetáris kondíciókat, hanem a Növekedési Hitelprogram keretein belül is, tehát a lazítás nem ér teljesen véget a kamatcsökkentés leállásával.

Telekom-hullámvasút volt a héten

Csak egy hétig tartott az erősödés a hazai piacon, mert ezen a héten a 100 hetes mozgóátlag (hmá) (18356) érintése után lefordult az árfolyam az előző hetinél enyhén kisebb forgalom mellett. Így szeptember óta a második legalacsonyabb záró szintjét kaptuk. Támaszt a 18000 pont jelent, ami alatt a 17800 pont nyújthat némi védelmet, de a 18000 pont felett kiépült óriási fej-váll alakzatnak sokkalta mélyebbre mutat.

Az OTP negyedik hete hagy hosszú alsó kanócot heti gyertyáján, de ezalatt negyedik hete alacsonyabb csúcspontokat rajzol ki. Az Alkotmánybíróság hétfőn tárgyalja a devizahitelek kérdéskörét, ami döntő fontosságú a pénzintézet számára. Az ukrán helyzet a helyi fiókok bezárásával járt. A forgalom harmadik hete negyedéves átlag alatti. Az árfolyam továbbra is a 100hmá-a (4210) fölött található. Támaszt a 4100 és végül a 4000 forint képez, felfelé a 4300 az elérendő cél.

A Mol heti minimumpontján zárt, legutoljára 2009 júliusában láthattunk alacsonyabb értékeket. Öt hete egyre alacsonyabb csúcspontokat rajzol. Pozitívum, hogy az elmúlt három hétben folyamatosan zsugorodott a forgalom. Azonban a 13600 forintos támasz sérülésével a 12800, de hosszabb távon akár a 11500 forint is célkeresztbe kerülhet. Az olajipari óriás kedden teszi közzé negyedéves eredményét, ami most döntő fontosságú lehet az árfolyam szempontjából.

A hét főszereplője a Magyar Telekom volt. A hét elején június óta nem látott magasságokba - 350 forint fölé - ugrott az árfolyam, hogy pénteken szinte mindent visszaadja. A Deutsche Bank vezérigazgatója, aki azért volt Magyarországon, hogy stratégiai partnerséget írjon alá a magyar kormánnyal, közölte, nem áll szándékukban felvásárolni a fennmaradó hányadát a cégnek. Óriási felső kanócot hagyott az árfolyam, ami jelentős fordulós jelként értelmezhető. A forgalom december vége óta nem látott magasságba ugrottak. A fordított fej-váll alakzat nyakvonala (315 forint környéke) még nem sérült. Előtte a 330 és a 320 forint nyújtanak támaszt. Esetleges emelkedés esetén a 340 forintot illene visszahódítani. A telekommunikációs társaság majd csak csütörtökön publikálja számait.

A Richter esetében egy belső hét belső hetét (támasz 3980, ellenállás 4074) kaptuk. A forgalom január második hete óta nem volt ilyen alacsony, de így is sikerült minimális emelkedést összehozni. Alulról a 4000 és a 200 napos mozgóátlag (nmá) (3942) képeznek támaszt, ami alatt egy 3668 forintnál nyitva lévő rés várja a betöltést. Felfelé a 4075/4100 forint meghaladása járna pozitív kimenetellel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.