2017. november 14. 10:34

Bár a piaci várakozásoknak megfelelően kicsikét gyorsult a magyar gazdaság növekedése a harmadik negyedévben, uniós viszonylatban a középmezőnybe, régiósban pedig a sereghajtók közé kerültünk.

A Központi Statisztikai Hivatal reggeli közlése szerint a magyar gazdaság előző év azonos időszakához képest 3,8 százalékkal tudott növekedni, ami kétéves csúcs közelében lévő teljesítmény. Uniós viszonylatban viszont már nem lehetünk túl büszkék. Az Eurostat friss statisztikája szerint ugyanis sokkal inkább kezdünk a tagállamok középmezőnyébe tartozni, mint az élvonalba. Régiós szinten a többi tagállam egyre inkább leelőzi hazánkat.

Előző év azonos időszakához képest a magyar 3,8 százalékos növekedés a 7. legnagyobb volt, előttünk szinte kivétel nélkül a régió többi országai állnak:

  • Románia 8,6,
  • Lettország 6,2,
  • Csehország és Lengyelország 5-5,
  • Bulgária és Ciprus 3,9-3,9 százalékkal bővült.

A visegrádi országokhoz tartozó Szlovákia nem sokkal teljesített gyengébben nálunk, a gazdaságuk 3,4 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben. A rangsor másik végén Dánia és az Egyesült Királyság áll, előbbi 1,1, utóbbi pedig 1,5 százalékot nőtt a vizsgált időszakban.

Negyedéves viszonylatban még rosszabb a helyzetünk, hiszen a 9. legnagyobb volt a magyar 0,8 százalékos bővülés. Az élen ebben az esetben is régiós országok állnak:

  • Románia 2,6,
  • Lettország 1,5,
  • Lengyelország pedig 1,1 százalékkal nőtt három hónap alatt.

A visegrádiakhoz sorolandó Csehország 0,5, Szlovákia pedig a miénkkel megegyező 0,8 százalékos bővülést tudott felmutatni. A rangsor másik végére itt is Dánia került, melynek gazdasága 0,3 százalékkal zsugorodott, a litván gazdaság pedig 0,1 százalékos szerény bővülést hozott össze. 

mfor.hu