2014. január 14. 09:55

Úgy tűnik, Győr-Moson-Sopron megye ipara már novemberben az év végére készült.

A KSH legfrissebb részletes statisztikája szerint novemberben a kiigazítatlan adatok szerint 0,11 százalékponttal esett vissza Győr-Moson-Sopron megye bruttó ipari termelése, amely a nyár elején átadott újabb Audi-egység ismeretében igencsak meglepő változás. Különösen úgy, hogy az előző hónapokban, vagyis októberben és szeptemberben még kétszámjegyű növekedést láthattunk, de júliusban és augusztusban is bőven 5 százalék felett volt a megye iparának bővülése.

Hogy pontosan mi a történt, melyik cég(ek) termelése állt le, nem tudni (mi legalábbis a szerkesztőségen belül a publikus adatok alapján nem jöttünk rá), de az elmúlt években azt lehetett tapasztalni az országos ipari adatsorokban, hogy év végén jelentős mértékben leállnak a feldolgozóipari termelőegységek, majd januárban újra beindulnak. Így könnyen lehet, hogy valami hasonlót figyelhettünk meg Győr-Moson-Sopron megyében a tavalyi év tizenegyedik hónapjában.

Ezzel a váratlan visszaeséssel a megye ipara novemberig az előző évhez viszonyítva 7 hónap során nőtt, míg 4-ben visszaesett. E mutatók alapján a Mercedes-gyár által húzott Bács-Kiskun tud kifogástalan teljesítményt, 11 bővülő hónapot felmutatni, de nem szégyenkezhet Vas megye a 10 pozitív adatával, vagy Csongrád, Heves és Tolna megye sem a 9-9-9 pluszos értékkel. Más kérdés, hogy Tolnában a két negatív hónap az utolsó két időszakra, vagyis októberre és novemberre esik, így a következő időszak kilátásai nem túl rózsásak a megyében.

A másik oldalon teljes "betlit", vagyis 11 negatív hónapot egyetlen megye sem volt képes összehozni, vagyis immár Zala is képes egy pozitív hónapot, a novemberit felmutatni. Így a képzeletbeli tabella végén holtversenyben áll Hajdú-Biharral, amely az erős október után ismét mínuszos hónapot produkált.

Országos szinten a KSH részletes kimutatása egyébként megerősítették a múlt héten közölt előzetes számokat, vagyis novemberben éves összevetésben a kiigazított adatok szerint 5,8 (a nyers alapján 3,5) százalékkal nőtt az ipari teljesítmény, viszont októberhez képest 0,5 százalékos a visszaesés. Ez pedig azt mutatja, hogy a szeptemberi csúcshoz képest immár második hónapja figyelhetünk meg "lecsorgást", vagyis láthatjuk a cikk elején említett évvégi leállás immár szokásos és remélhetőleg átmeneti hatását.

Az ágazati bontás alapján a feldolgozóipar 3,9 százalékkal nőtt egy év alatt, amely ellentétes hatások eredője. A járműgyártás 20,6 százalékos pluszát a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásának újra kétszámjegyű visszaesése húzta le. Az Audi (illetve beszállítói) esetleges részleges novemberi leállására a Győr-Moson-Sopron megyei adatok mellett a járműgyártás éves összevetésű dinamikája is utalhat, hiszen a 20 százalékos növekedés megtorpanás az előző hónapok 23,3 (augusztus), 27,6 (szeptember), illetve 28,4 (október) százalékos értékeihez képest.

mfor.hu