TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2014. január 16. 15:25

A kortárs és a modern műalkotások iránti keresletnek köszönhetően rekordbevételt, 14,4 milliárd dollárt ért el a globális műtárgypiac 2013-ban, ami 18 százalékos növekedés az előző évihez képest.

A legdrágábban elkelt 113 kortárs és modern műalkotás eladásából 2,6 milliárd dollár folyt be az artnet berlini képzőművészeti hírportál által csütörtökön közzétett adatok szerint.

A legdrágább kortárs műalkotás Francis Bacon Three Studies of Lucian Freud című triptichonja volt, az 1969-ben készült festményeket egyes sajtójelentések szerint a katari emír lánya vásárolta meg 142,4 millió dollárért (31,7 milliárd forintért) a Christie's novemberi árverésén.

105 millió dolláros (23,4 milliárd forint) rekordáron kelt el Andy Warhol amerikai pop-art művész Silver Car Crash (Double Disaster) című monumentális műve, szintén Sotheby's New York-i árverésén.

Élő kortárs művész esetében aukciós rekordot jelentő áron, 58,4 millió dollárért (13 milliárd forint) talált gazdára a Christie's aukcióján Jeff Koons három méter magas óriási acélszobra is, a Balloon
Dog című alkotás.

Az aukciókon Andy Warhol műveiért fizettek a legtöbbet, 427,1 millió dollárt. Őt Pablo Picasso követi, akinek műalkotásai 422,8 millió dollárért keltek el árveréseken. Majd a világhírű kínai művész, Csan Ta-csien (Zhang Daqian) következik 320,6 millió és a neoexpresszionista Jean-Michel Basquiat 286,8 millió dollárral.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.