TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Részvénycsere ügylet keretében olaj- és gázmezők közös feltárásáról szóló megállapodást jelentett be péntek este Londonban a Rosneft (Rosznyeft) legnagyobb orosz olajtermelő vállalat és a BP brit olajtársaság.

A megállapodás értelmében az állami kézben lévő Rosneft megszerzi a BP szavazati jogot biztosító törzsrészvényeinek 5 százalékát, s cserében a brit cég megkapja az orosz olajipari óriás részvényeinek 9,5 százalékát - jelentette be Londonban  Bob Dudley, a BP vezérigazgatója, aki orosz és brit politikusok, illetve vállalati vezetők jelenlétében tartott sajtótájékoztatót.
 
A közel 7,8 milliárd dolláros ügylet keretében olaj- és gázmezők közös feltárására nyílik lehetőség nemcsak Oroszországban, hanem máshol a világban is. A BP hozzáférhet hatalmas olajlelőhelyekhez az Oroszországhoz tartozó Északi-sarkvidéken.
 
Bob Dudley történelminek nevezte a megállapodást, amely szerinte minden korábbi ügyletet felülmúl. A BP-vezető "stratégiai szövetségről" beszélt a két vállalat között.
 
A londoni bejelentéssel egy időben Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök a brit cég vezetőivel, és ugyancsak az ügylet jelentőségéről beszélt. Támogatásáról biztosította a Rosneft és a BP együttműködését, és fogadkozott, hogy az orosz kormány kedvező adózási feltételeket biztosít az orosz sarkvidéki lelőhelyek közös feltáráshoz.
 
A megállapodást várhatóan az elkövetkező hetekben véglegesítik, de a londoni bejelentés máris aggodalmakat váltott ki Washingtonban. Az ügylet bejelentése előtt a sajtóban már megjelentek híresztelések egy készülő BP-Rosneft ügyletről, és a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa következményeivel küszködő BP részvényeinek az ára a New York-i tőzsdén azonnal 3,4 százalékkal emelkedett.
 
MTI 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.