2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Részvénycsere ügylet keretében olaj- és gázmezők közös feltárásáról szóló megállapodást jelentett be péntek este Londonban a Rosneft (Rosznyeft) legnagyobb orosz olajtermelő vállalat és a BP brit olajtársaság.

A megállapodás értelmében az állami kézben lévő Rosneft megszerzi a BP szavazati jogot biztosító törzsrészvényeinek 5 százalékát, s cserében a brit cég megkapja az orosz olajipari óriás részvényeinek 9,5 százalékát - jelentette be Londonban  Bob Dudley, a BP vezérigazgatója, aki orosz és brit politikusok, illetve vállalati vezetők jelenlétében tartott sajtótájékoztatót.
 
A közel 7,8 milliárd dolláros ügylet keretében olaj- és gázmezők közös feltárására nyílik lehetőség nemcsak Oroszországban, hanem máshol a világban is. A BP hozzáférhet hatalmas olajlelőhelyekhez az Oroszországhoz tartozó Északi-sarkvidéken.
 
Bob Dudley történelminek nevezte a megállapodást, amely szerinte minden korábbi ügyletet felülmúl. A BP-vezető "stratégiai szövetségről" beszélt a két vállalat között.
 
A londoni bejelentéssel egy időben Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök a brit cég vezetőivel, és ugyancsak az ügylet jelentőségéről beszélt. Támogatásáról biztosította a Rosneft és a BP együttműködését, és fogadkozott, hogy az orosz kormány kedvező adózási feltételeket biztosít az orosz sarkvidéki lelőhelyek közös feltáráshoz.
 
A megállapodást várhatóan az elkövetkező hetekben véglegesítik, de a londoni bejelentés máris aggodalmakat váltott ki Washingtonban. Az ügylet bejelentése előtt a sajtóban már megjelentek híresztelések egy készülő BP-Rosneft ügyletről, és a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa következményeivel küszködő BP részvényeinek az ára a New York-i tőzsdén azonnal 3,4 százalékkal emelkedett.
 
MTI 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!