<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Devizahitelesek megsegítését célzó törvénymódosítási tervezetet terjesztett a román parlament elé a Victor Ponta miniszterelnök vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) több mint száz törvényhozója, amelyet Valeriu Zgonea házelnök és több kisebbségi képviselő is aláírt - közölte pénteken a Mediafax hírügynökség.

A jogszabály szerint a devizahitelesek bármikor átválthatják hitelüket napi árfolyamon lejre, vagy bármilyen európai uniós pénznemre, anélkül, hogy a bank megváltoztathatná a kölcsön eredeti feltételeit.  A jogszabálymódosítás ugyanakkor arra kötelezné a bankokat, hogy figyelmeztessék ügyfeleiket, ha az illető deviza lejárfolyama több mint húsz százalékkal változott a szerződéskötés napján érvényes árfolyamhoz képest.

Az előterjesztők szerint a nem teljesítő hitelek társadalmi problémává váltak Romániában és négy év alatt megtízszereződtek: míg a késve, vagy egyáltalán nem törlesztett hitelek volumene 2008 májusában 2,28 milliárd lej (157 milliárd forint) volt, 2012 májusában elérte a 23,7 milliárd lejt. Az indoklásban a kezdeményezők rámutatnak, hogy aki jelenleg lejre akarja váltani devizahitelét, attól többletgaranciát kérnek a bankok, de ezt nagyon kevesen tudják bevállalni, mert a jelzálogként elfogadott ingatlanok értéke az utóbbi években drasztikusan csökkent.

Az egyik román hírtelevízió gazdasági műsorának példája szerint egy 2007-ben 100 ezer euróért vásárolt háromszobás panellakás ma már legfeljebb 60 ezer eurót ér Romániában, így a bank most további 40 ezer eurónyi jelzálogot kérhet az ügyféltől, ha az a devizahitel lejre váltását igényli. Ugyanebben az időszakban viszont az euró 3,3 lejről 4,5-re, a svájci frank pedig 2 lejről 3,7-re drágult, ami a devizahitelesek törlesztőrészleteinek drasztikus emelkedését eredményezte.

Hasonló tervezet terjesztett nemrég a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is a parlament elé, amely arra kötelezné a bankokat, hogy a devizaalapú hitelt a szerződés megkötésekor érvényes árfolyamon váltsa lejre.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.