2014. február 10. 14:13

Ismét az élen áll a hedge fund menedzserek listáján Soros György.

Soros György Quantum Endowment alapja ismét a legsikeresebb hedge fund, miután tavaly 5,5 milliárd dollár (jelenlegi árfolyamon 1254 milliárd forint) nyereséget ért el, és így az indulása óta immár 39,6 milliárdot (kicsit több mint 9000 milliárd forintot) hozott befektetőinek. Az LCH Investment összeállítása alapján így 400 millió dollárral több profitot termelt Soros, mint a második helyre visszacsúszó Ray Dalio által fémjelzett Bridgewater Pure Alpha.

Ráadásul Soros alapjában összesen 28,6 milliárd dollár van jelenleg, míg Dalio-éban 79, vagyis a tőkére vetített hozam lényegesen magasabb a magyar származású spekuláns esetében. Persze az is igaz, hogy minél nagyobb egy alap, annál nehezebb kimagasló eredményeket elérni. Sokak, például a 7 milliárdos Caxtont kezelő Andrew Law szerint is, a hosszú távú siker kulcsa, hogy a nyereséget ki kell fizetni a befektetőknek, elkerülve azt, hogy egy alap túl nagyra nőjön.

De visszatérve a Quantumhoz, történetének második legjobb éve volt a 2013-as, ha a dollárban kifejezett hozamokat vizsgáljuk. Sorosék utoljára 2009-ben értek el hasonló sikert, amikor is 29 százalékos éves hozamot könyvelhettek el, köszönhetően annak, hogy időben felismerték a közvetlen pénzügyi válság végét. Aztán 2010-ben mindössze 2,5 százalékot "hoztak össze", 2011 első felében pedig hat hónap alatt mínusz 6 százalék volt az eredmény. Ezután Soros közel 1 milliárd dollárt visszafizetett külső befektetőinek, és onnantól kezdve csak saját, illetve családi vagyonát kezeli Scott Bessent segítségével.

Az alap átalakítására elsősorban azért volt szükség, mert az úgynevezett Dodd-Frank törvény miatt folyamatosan ellenőrzés alá esett volna a Quantum.

Soros, aki elsősorban a válságos időszakban keres kiugróan jól, 2008-ban például plusz 8 százalékot tudott felmutatni, miközben a világ tőzsdéi padlót fogtak; tavaly nem hívta fel magára különösebb manőverrel a figyelmet. Legalábbis olyannal biztosan nem, mint amit 1992-ben a Bank of Englanddel tett, vagy amit 1997-ben a thai bath-tal.

Egyszerűen felült a Wall Street száguldó bikájára, amely az S&P 500-as indexbe 32 százalékot "fújt". A tavalyi év legeredményesebb hedge fund menedzserei is elsősorban a részvénypiacokon kaszáltak, az LCH szerint az összesített profit 70 százaléka a Wall Streetről származott. A hedge fund alapok éves nyeresége egyébként 192 milliárd dollár volt tavaly (a teljes magyar GDP 1,4-szerese), amiből a 20 legnagyobb alap 55,4 milliárd értékben részesült.


Soros, illetve társai eredménye már csak azért is kimagasló, mert a hedge fundok a válság óta nem igazán muzsikálnak jól. Miközben láttuk, hogy az S&P 500-as index 30 százalék felett teljesített tavaly, a hedge fundok eredményét összegző index mindössze 9 százalékkal nőtt. Pedig 2010 óta ez volt a második legjobb évük.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.