<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A kormány brutális beavatkozásától tart a közoktatásban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

A Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatójára reagálva a PDSZ pénteken azt írta: "Az alapvető követelések durva elutasításáról tanúskodik Lázár János bejelentése, mely az eddig is nyomasztó, az oktatás színvonalát lezüllesztő, s így a jövőt eltékozló állami beavatkozás brutálissá fokozását vetíti előre".

Állami kézbe veszik a fenntartást és a működtetést, megerősítik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szerepét, és továbbra sem teszik lehetővé a szabad tankönyvválasztást - sorolta aggodalmait a szervezet.

A PDSZ vezetője, Mendrey László által jegyzett közlemény szerint bizonyossá vált, hogy kormány csak az időt húzta, esze ágában sincs megfogadni a minden oldalról áradó kritikus véleményeket, a közoktatást kizárólag hatalmi, politikai, pártpolitikai síkon képes szemlélni.

Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján többek között elmondta: Palkovics László oktatási államtitkár azt kérte a kormánytól, hogy vizsgálja felül a vegyes, állami fenntartású és önkormányzati működtetésű intézményi modellt, mert az megbukott. Ezzel kapcsolatban jelezte, hogy jelenleg több mint 500 iskolát működtetnek önkormányzatok. Továbbá a miniszter egyértelművé tette, hogy a tankönyvpiac liberalizálására nincs se szükség, se lehetőség.

MTI