TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A Magyar Bankszövetség elnöke arra számít, hogy a bankszektor az idén a válság ellenére nyereséges lesz, ám profitja 20-30 - az OTP Bank eredményét kiszűrve pedig akár 30-40 - százalékkal is alatta maradhat a tavalyinak.

Felcsuti Péter az MTI-nek elmondta: a bankok nyereségét a megnövekedett céltartalékképzés, a forrásköltségek ugrásszerű növekedése és a negyedik negyedévben erősen lelassult expanzió nyirbálja meg. Az adott körülmények között szép teljesítmény, hogy a szektor nyereséges lesz - hangsúlyozta az elnök, aki szerint a jövő év lesz igazán érdekes, amikor nem négy, hanem tizenkét hónapon keresztül érvényesül a válság hatása.

Az idei utolsó negyedév folyamatait előrevetítve úgy vélekedett, jövőre jelentős céltartalék-igény jelentkezik. A marzsok szerencsére elég jók ahhoz, hogy nagyobb veszteséget is fedezni tudjanak - mondta -, a nyereség azonban csökkenni fog. "Arra nem számítok, hogy vezető kereskedelmi bankok veszteségesek lesznek, ezért tőkeprobléma a szektorban remélhetően nem fog felmerülni" - tette hozzá. Az idő szerinte még rövid annak megítéléséhez, hogy intézményi koncentráció bekövetkezik-e, a piaci részesedések azonban minden bizonnyal jobban mozognak majd, mint eddig - mondta.

A jövő évet az elnök szerint az aktivitás csökkenése fogja jellemezni, a hálózatbővítés lelassul, a létszám akár csökkenhet is. Ez az elnök szerint azért probléma, mert nem egy túlméretezett szektor fogyókúrájáról van szó. A stagnálás csak átmeneti üzemmódja lehet egy felzárkózni kívánó gazdaságnak - figyelmeztetett Felcsuti Péter -, különben a bankok kénytelenek lennének leépíteni az elmúlt egy-két évben létrehozott kapacitásokat, aminek a célja a növekvő üzleti volumen kiszolgálása volt.

A leánycégek likviditását biztosítják az anyabankok, bővíteni azonban valószínűleg nem fogják, vagy legalábbis olyan mértékben nem, amilyenre a magyar gazdaságnak szüksége volna - vélekedett. A betéti kamatok megemelésekor - ami nehéz helyzetbe hozta a befektetési, különösen az ingatlanalapokat - a bankoknak nem volt mérlegelési lehetőségük - mondta a bankszövetség elnöke. Ha a piac 12 százalékra árazza a betéteket, többek között, mert a külföldről történő forrásbevonás ellehetetlenült, a bankok nem tehetnek mást, mint megfizetik a szűkös belföldi likviditás árát - jelentette ki.

A devizahitelesek megsegítésére szánt csomagról, amelynek elemeit (a törlesztési időszak meghosszabbítása, a devizaalapú kölcsön forinthitellé alakításakor az átváltási díjak elengedése, az előtörlesztés rugalmas kezelése és a törlesztés átmeneti könnyítése, ha valaki önhibáján kívül kerül nehéz helyzetbe) december végéig lehet igénybe venni, úgy vélekedett: a lakosság okosabb volt annál, hogy 15-20 százalékos kamatozású forinthitelekbe "üljön át". A forint árfolyamának stabilizálódása elvette az élét a dolognak - tette hozzá.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által a banki szerződéses aszimmetria enyhítésére kidolgozott javaslatok (az egyoldalú szerződésmódosítás korlátozása a folyószámla- és a hitelkiváltás megkönnyítése érdekében; a jelzáloghitelek végtörlesztési díjának maximálása; az összehasonlíthatóság javítása; az állami támogatás hordozhatóvá tétele; a folyószámla-ügyintézés egyszerűsítése) kapcsán úgy vélekedett: a kereskedelmi bankok sokat tehetnek a fogyasztók jobb felvilágosítása érdekében.

Felcsuti Péter elismerte, hogy vannak olyan szerződéses feltételek, amelyek jobban védik a bankot, mint a fogyasztót. Vannak azonban olyan klauzulák is, amelyek a fogyasztók érdekeit óvják - mondta. Úgy vélekedett, hogy a GVH figyelmen kívül hagyja, hogy a bankok nem saját pénzüket kockáztatják, hanem a betétesek pénzét helyezik ki, s az egyoldalú szerződésmódosítással az ő érdekeiket is védik.

A bankszövetség elnöke szerint józan párbeszédre van szükség, a bankoknak el kell fogadniuk, hogy bőven vannak még teendőik, a másik félnek pedig be kellene látnia, hogy a szélsőséges fogyasztóvédelmi álláspont nem segíti a konszenzust.

A válság megmutatta, szükség lehet arra, hogy a hatóságoknak mérlegelési joguk legyen - reagált arra az elképzelésre, amely szerint a felügyelet megtilthatná egyes termékek értékesítését. Felcsuti Péter szerint érthető, hogy a válság közepette megnövekedett azon igény, hogy a felügyelet nagyobb jogosítványokat kapjon, mert a piaci szabadság, mint látható, olykor rombolóvá tud válni. Nem lenne jó azonban, ha visszatérnénk a régi gyakorlathoz, és a hatóságok rátelepednének a piacra - mondta.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.