2014. augusztus 12. 06:04

Szerbián keresztül nem juthat európai uniós áru Oroszországba, Moszkva európai uniós importtilalomról szóló döntését a szerb gazdaság fellendítésére kell használni - mondta Rasim Ljajic kereskedelmi miniszter hétfőn Belgrádban.

Miután Moszkva úgy döntött, hogy egy évre megtiltja az Európai Unióból származó gyümölcs, zöldség és egyéb élelmiszerek importját, Szerbia pedig felkerült azon országok listájára, amelyek előnyhöz jutnak Oroszország mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekkel való ellátásában, máris megkezdődtek a számítgatások, hogyan lehetne jól élni a helyzettel, illetve juthat-e uniós áru Oroszországba Szerbián keresztül.

A Vajdasági RTV beszámolója szerint a szerb tárcavezető kijelentette, hogy a hatóságok meg fogják akadályozni az ilyen irányú próbálkozásokat, ezzel utalt a "hússal való rossz tapasztalatokra", amikor júniusban Oroszországba küldött szállítmányokban szerb eredetűnek tüntettek fel uniós országokból származó sertéshúst.

"Szerbia nem engedhet meg semmilyen reexporttal való visszaélést, mert nem történhet meg, hogy valakinek a 300-400 tonna almája miatt veszélyeztessünk például egy 150 ezer tonnás almaexportot, amelyet ebben az évben megvalósíthatnánk" - szögezte le Ljajic.

Jelezte, hogy ennek megakadályozására szigorítanak a vámokon, és nagyon szigorúan büntetik majd azokat, akik ilyen ügyeskedéssel próbálkoznak.

Szerbia az idén eddig 117 millió dollár értékben exportált mezőgazdasági termékeket Oroszországba, az év végéig ezt 300 millió dollárra növelhetnék - mondta a kereskedelmi miniszter. Tavaly egész évben 172 millió dollár volt a mezőgazdasági export ebben a relációban.

Szerbiából az orosz piacra a leginkább friss és fagyasztott gyümölcsöt, illetve zöldséget, gyümölcslevet, sertés- és marhahúst, húsipari termékeket, sajtokat, jégkrémet, alkoholt, bort, napraforgómagot és kukoricát szállítanak.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök néhány napja kijelentette, Szerbia egyebek mellett azért sem vezethet be szankciókat Oroszországgal szemben, mert az óriási veszteségeket okozna az országnak. A legalább 1 milliárd eurós kiesés pedig leginkább a gyümölcs-, a zöldség- és tejtermelőket érintené. További veszteségeket okozna az, ha Moszkva válaszként felemelné a gáz árát - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy Szerbia tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását, de komoly és felelősségteljes politikát folytat.

MTI