2017. január 4. 16:18

A francia radikális jobboldal elnökjelöltje, Marine Le Pen azt javasolta egy szerdai interjúban, hogy az eurózóna tagországai adják fel az egyetlen közös pénzt, és térjenek vissza a korábbi monetáris rendszerhez, amely a nemzeti valuták mellett egy közös elszámolási devizát (ECU) használt az árfolyamok stabilizálása érdekében.

A francia Nemzeti Front élén álló Le Pen, aki azt reméli, hogy májusban megválasztják Franciaország elnökévé azt is felvetette, hogy hogy a francia államadósságot egy új nemzeti valutában számolják el.

Az ECU a nemzeti valutákkal párhuzamosan létezett. A nemzeti valuta és a közös pénzem léte nem lenne hatással a köznapi életre. A monetáris kígyó ésszerű dolog - mondta a brit hírügynökségnek.
 
Marine Le Pen (Wikipedia) 

Az ECU (European Currency Unit) az európai devizák súlyozott kosarát jelentette. A rendszerben részt vevő nemzeti fizetőeszközök nem mozoghattak 2,25%-nál többet az ECU ellen meghatározott központi paritás körül (kivéve Olaszországot, amely számára 6%-ot határoztak meg). A hetvenes évek legvégén létrehozott rendszer két évtizeden át működött, mielőtt 1999. január elsején bevezették az egyetlen közös pénzt, az eurót.

Le Pen helyettese Florian Philippot azt magyarázta, hogy az ECU-modellt követő deviza nem az emberek pénztárcájában van, hanem elszámolási egység az országok között.

A Nemzeti Front közgazdásza, Jean-Richard Sulzer ehhez hozzátette, hogy az új rendszerben, amiért kiállnak, az árfolyamokat rögzítenék, de "ritkán" lehetővé tennék benne a komolyabb kiigazításokat.
 
MTI