2016. február 11. 09:40

Egyértelműen érezhető volt a sertéshús áfájának csökkentése az év első hónapjában, hiszen a statisztikai adatok is azt mutatják, az áfacsökkentés beépült a fogyasztói árakba.

Januárban az éves bázisú infláció 0,9 százalékos volt, ami megegyezik a decemberi adattal, az pedig, hogy gyorsult az első hónapban a fogyasztói árak visszaesése, részben az üzemanyagok árának további csökkenésének és a sertéshús áfájának csökkentésének köszönhető.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint előző év januárjához viszonyítva a legnagyobb mértékben a tankönyvek ára csökkent, 18,3 százalékkal, míg a sertéshús "csak" a második helyet foglalja el 17,2 százalékos áreséssel. Jelentős, 10 százaléknál is nagyobb mértékű árzuhanás mutatkozott még a palackos gáz (-13 százalék) és a sertészsiradék (-12 százalék) esetében is. Nem sokkal ettől marad el a tej árának változása, mely egy  év alatt 9,9 százalékkal lett olcsóbb.

A lista másik végén nem sok meglepetés van. Januárban 48,5 százalékkal fizettünk többet a brugonyáért, mint egy évvel korábban. A termék árának látványos emelkedése már az elmúlt hónapokban is megfigyelhető volt. Második legnagyobb mértékben a friss zöldségek ára emelkedett, 20 százalékkal, míg a friss hazai és déligyümölcsért átlagosan 15,3 százalékkal kellett idén januárban többet fizetni. A cukor 13,1, az étolaj pedig 12,5 százalékkal lett drágább, de hasonló szintű, 11,7 százalékos áremelkedés volt a külföldi üdüléseknél is.

A KSH tájékoztatása szerint a nagyobb termékcsoportokat tekintve a szeszes italok, dohányáruk átlagosan 3,5, a tartós fogyasztási cikkek 2, a szolgáltatások 1,3, a ruházkodási cikkek 0,1 százalékkal drágultak. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 1,3, ezen belül a járműüzemanyagokért 5,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A háztartási energia ára átlagosan 0,2 százalékkal csökkent.

Beépült az árakba

Azt, hogy a sertéshús áfájának csökkentése beépült a fogyasztúi árakba, mi sem bizonyítja jobban, mint a termék havi bázisú inflációja. A KSH adatai szerint tavaly decemberhez képest a termékért átlagosan 15,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni a boltokban. Hasonló szintű árzuhanás egyetlen más termék esetében sem volt, viszont ezt a "toplistát" a ruházati cikkek uralják, melyek ára 1,6-6,5 százalékkal is csökkent decemberhez képest. A változás hátterében a szokásos téli leárazások állnak.

Havi szinten meghatározó volt még a járműüzemanyag árak 4,2 százalékos árcsökkenése is, ami a sertéshús jelentős mínuszával együtt azt eredményezte, hogy összességében olcsóbb lett az élet januárban tavaly év végéhez képest. Az árak ugyanis a KSH adatai szerint átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek.

A termékcsoportokat nézve a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak (0,9 százalék). A szolgáltatások ára 0,3, a tartós fogyasztási cikkeké 0,1 százalékkal nőtt. A háztartási energia ára nem változott. A ruházkodási cikkekért 3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. Az egyéb cikkek ára 1,6 százalékkal mérséklődött.

mfor.hu