<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Idén többen felvételiznek, mint tavaly, de az csak a ponthatárok ma esti kihirdetése után derül ki, hányan kerülnek be álomszakjukra.

Idén 2015-höz képest többen, összesen 111 162-en jelentkeztek elektronikusan, az E-felvételi rendszerén keresztül a felsőoktatásba a felvi.hu statisztikái szerint. A jelentkezők többsége (72 371 fő) alapképzésben és osztatlan mesterképzésben (11 201 fő), továbbá állami ösztöndíjas formában szeretne továbbtanulni jelentkezési adatai alapján. Felsőoktatási szakképzésre idén 6440 fő nyújtotta be jelentkezését első helyen, mesterképzésre pedig 21 150 jelentkezést adtak le.
 
Mind az államilag finanszírozott, mind az önköltséges helyekre jelentkezők száma megcsappant idén a 2009-2011-es időszakhoz képest, bár enyhe emelkedő tendencia megfigyelhető a jelentkezők számának alakulásában 2013 óta.
 
Államilag támogatott, ösztöndíjas képzésekre 95 883 fő szeretne idén szeptemberben bekerülni, amely az összes jelentkező 86 százaléka. Ezzel szemben az önköltséges képzési formát 15 279 felvételiző jelölte meg az első helyen. Az idei felvételi szabályok szerint maximum hat helyet lehetett megjelölni, amelyből három szak kiválasztása ingyenes volt.
 
Ezek a legőrültebb melók
 
A tavalyi jelentkezési adatokhoz hasonlóan idén is a gazdaságtudományi, a műszaki és a pedagógus képzési területek voltak a legnépszerűbb területek az első helyes jelentkezésekben. Az alapképzéses szakok listáján az első helyet toronymagasan a gazdálkodási és menedzsment szak vezeti, amit az óvodapedagógus, majd a mérnökinformatikus képzés követ. Az informatikai képzések közül az egyik legnépszerűbb alapképzés volt a mérnökinformatikus és a programtervező informatikus szak, míg a műszaki képzési területen a gépészmérnök és a villamosmérnöki képzések voltak kiugróan keresettek.
 
A 15 legtöbb első helyes jelentkezést idén behúzó szakok között szerepelnek még az ápolás és betegellátás, pszichológia, csecsemő- és kisgyermeknevelő, illetve tanító szakok is.
 
Az egyetemek népszerűségét tekintve továbbra is az Eötvös Lóránd Tudományegyetem volt a legtöbb jelentkezést fogadó intézmény 12 909 fővel, amelyet követett a Debreceni Egyetem 8969, a Szegedi Tudományegyetem 8208 és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 6926 felvételizni szándékozóval.
 
Több jelentkező, magasabb ponthatár?
 
Nem meglepő állítás, hogy a meghúzott ponthatárokat az egyes szakoknál az adott szak népszerűsége is befolyásolhatja, hiszen több jelentkező esetén nagyobb az esélye, hogy több olyan felvételiző akad, akik magasabb pontszámot értek el. Ráadásul, míg 2015-ben 105 646 hallgató vett részt felsőoktatási felvételi eljárásban, addig idén a több mint 111 ezer jelentkezővel nagyobb verseny is várható. A legnépszerűbb szakoknál ugyanis a sokszoros túljelentkezések egyáltalán nem ritkák az elmúlt évek tendenciái alapján. 
 
Idén is érvényes a 280 pontos alsó limit, vagyis ez alatt senki sem kerülhet be felsőoktatási intézménybe. Azok, akik a ma esti ponthúzáskor nem kerülnek be egyik egyetemre vagy főiskolára sem, azoknak ott lesz az augusztusi pótfelvételi, vagy a jövő évi újraérettségizés lehetősége is.
 
A felsőoktatásba felvettek száma 2015-ben 2,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző évben, az elmúlt 15 esztendőben pedig összesen 26,4 százalékkal csökkent a felvettek aránya. Ebből az államilag támogatott helyekre bejutó hallgatók száma tavaly 1,7 százalékkal megcsappant 2014-hez képest, míg az önköltséges helyekre felvettek száma hatalmas mélyrepülést produkált, ugyanis 63,7 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban összesen, tavaly pedig mintegy 3,9 százalékkal az előző évhez képest.
 
Hol lehet izgulni?
 
Minden érintett és nekik szurkoló együtt szoríthat magának és a sorstársaknak kedden este a budai Infoparkban megrendezett, ingyenes Pont Ott Partin, ahol koncertekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel és sportolási lehetőségekkel igyekeznek a szervezők lenyugtatni az izgulókat. Idén lesznek vidéki ponthatárváró partik is Cegléden, Pécsen, Sopronban, Szekszárdon és Egerben.
 
mfor.hu