2011. január 25. 09:52

Idén is a feltörekvő piacok jelenthetik a gazdasági növekedés húzóerejét, derül ki az IMF legutóbbi előrejelzéséből. A világ gazdasága 2011-ben 4,25 százalékkal növekedhet, ez az érték mintegy negyed százalékkal magasabb, mint a valutaalap korábbi becslése. A felfelé történő korrekció okaként az Obama elnök által a lejáró Bush-féle adócsökkentések meghosszabbítása kapcsán létrehozott alkut hozta fel a nemzetközi szervezet.

Az Egyesült Államok gazdasági növekedése elérheti idén a 3 százalékot is a felmérés szerint, ami 0,7 százalékkal magasabb a korábban jelzett értéknél, ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy az IMF a 2012-es évre már lefelé módosította az amerikai növekedés ütemét, ami így 2,7 százalék lehet. Az IMF becslése igencsak konzervatív más szervezetekhez képest, a Fed például az idei évre 3 és 3,6 százalék közötti, jövőre 3,6 és 4,5 százalék közti emelkedésre számít.

A feltörekvő gazdaságok ennél jóval magasabb sebességgel tudnak bővülni, a kínai növekedés 9,6, az indiai 8,4, míg az orosz és a brazil 4,5 százalék lehet, írja a Marketwatch. A fejlödő országok növekedését a jól megalapozott belső kereslet mellett a továbbra is tőkevonzó politikák és az ennek kapcsán újjáéledő tőkeáramlás alapozza meg, míg a fejlett világban a fogyasztás kezd újra lábra kapni.

Az IMF szerint a világgazdaság előtt álló legjelentősebb feladat az euróövezet pénzügyi gondjainak megoldása és a fejlett gazdaságok pénzügyi rendszerének reformja. Emellett a valutaalap felhívta a figyelmet a pénzügyi rendszer stabilitásával kapcsolatos problémákra, lévén a mérlegek átrendezése nem zajlott még le és a tőkeáttétel továbbra is magas.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.