4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

Túljuthatott a legnehezebb időszakon a magyar gazdaság, és valószínű, hogy a második negyedévben már éves összevetésű növekedést produkált - jósolták csütörtöki prognózisukban londoni pénzügyi elemzők.

A Capital Economics elemzőstábja szerint az alapmutatók javulása részben olyan kormányzati intézkedések - például ad hoc jellegű adókivetések és hatóságilag elrendelt háztartási energia-árcsökkentések - eredménye, amelyek károsították az üzleti környezetet.

A ház elemzői mindazonáltal közölték: az általuk használt növekedéskövető mérési modell - GDP tracker - azt jelzi, hogy a magyar gazdaság teljesítménye az idei második negyedévben, éves összevetésben 0,3 százalék körüli ütemben növekedhetett. Ez 2011 utolsó negyedéve óta a leggyorsabb éves növekedés lenne - hangsúlyozták a Capital Economics szakértői.

A ház elemzői szerint a legutóbbi erős aktivitási adatok arra vallanak, hogy a magyar gazdaság idei egész éves növekedési teljesítménye is jobb lehet a Capital Economics által jósoltnál. A cég jelenleg érvényes előrejelzése az, hogy a magyar GDP-érték 2013 egészében 0,5 százalékkal visszaesik. Csütörtöki elemzésükben a ház közgazdászai közölték, hogy ezt a prognózisukat a második negyedévi GDP-adatok augusztusi ismertetése után megvizsgálják.

Az idei egész éves magyar recessziós előrejelzéssel a Capital Economics mélyen a londoni konszenzus alatt jár; a citybeli többségi elemzői vélemény az, hogy Magyarországon az idén növekedés várható.

A JP Morgan közgazdászai közölték: a magyar gazdaság idei teljesítményére adott konszenzusos előrejelzési átlag jelenleg 0,3 százalékos egész évi növekedést valószínűsít. A márciusi konszenzusos átlag még 0,1 százalékos visszaesést prognosztizált. A konszenzus javulásának előzménye a ház szerint a vártnál gyorsabb idei első negyedévi növekedés. A JP Morgan szakértői megerősítették, hogy a maguk részéről 0,5 százalékos idei egész éves GDP-növekedést várnak a magyar gazdaságban.

A Capital Economics közgazdászai szerint a közműdíjak januártól érvényesített 10 százalékos  csökkentésének hatása a háztartásoknak nyújtott 0,4 százalékos GDP-arányos ártámogatással egyenlő, csak ezt a helyi szolgáltató cégek fizetik, nem a kormány. Ezek az intézkedések hoznak ugyan rövid távú előnyöket, ám a magyar gazdaságpolitikai döntéshozatalt erősen kiszámíthatatlanná teszik, és így károsítják az üzleti környezetet. A jelek szerint ez is a beruházások folyamatos csökkenésének tényezői között van - áll a Capital Economics csütörtöki elemzésében. A cég szakértői szerint a GDP-értékhez mért beruházási ráta legalább 1996 óta nem volt olyan alacsony a magyar gazdaságban, mint most.

A ház elemzői kiemelték azt is, hogy számításaik szerint az idei első félévi államháztartási hiány 40 százalékkal volt magasabb a tavalyi azonos időszakban mért deficitnél. A Capital Economics elemzése szerint ez az első jele lehet annak, hogy a magyar gazdaságban az elmúlt negyedévben tapasztalt növekedési fordulat a költségvetési szigor lazításának eredménye volt. A cég londoni elemzői közölték: várakozásuk szerint a GDP-arányos államháztartási hiány az idén 3 százalék környékére, jövőre 4 százalékra nőhet.

A Capital Ecomomics szakértői hangsúlyozták azt a véleményüket is, hogy ilyen mértékű deficitek mellett sem indulna növekedésnek az államadósság-ráta. Feltételezve, hogy a kormány nem kezd nagyszabású költekezésbe a választások közeledtével, valószínűtlen, hogy ez az államadósság-mutató ismét emelkedni kezdene - áll a cég csütörtöki elemzésében.

Budapesti tárgyalásaikról összeállított beszámolójukban a JP Morgan londoni elemzői is azt jósolták, hogy a kormány várhatóan korlátok között tartja a közfinanszírozást, annak ellenére is, hogy az EU megszüntette a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárást. Málta példája mutatja ugyanis, hogy ezt az eljárást akár hat hónap után újra lehet kezdeni, és ez valószínűleg az államháztartási hiány ellenőrzés alatt tartására ösztönzi a magyar kormányt - áll a JP Morgan elemzésében.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.