2017. április 25. 12:40

Szigorítaná a kormány a pártok reklámozását. Kósa szerint ezzel a Jobbiknak is segíthetnek, hogy kiszabadulhassanak Simicska Lajos hálójából.

Még a héten benyújtja az Országgyűlés elé a pártok tiltott támogatásáról szóló javaslatát a nagyobbik kormánypárt annak érdekében, hogy a politikai tömörülések a reklámhordozókat csak piaci áron vehessék igénybe - közölte a Fidesz frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Kósa Lajos elmondta: a törvénymódosítás célja, hogy ne valósulhasson meg burkolt párttámogatás azzal, hogy piaci ár alatt kapják meg a plakáthelyeket a tömörülések.

Ezzel "a Jobbiknak is segíthetnek, hogy kiszabadulhassanak Simicska Lajos hálójából" - mondta, de utalt Lendvai Ildikó szocialista politikus korábbi kijelentésére is, miszerint Soros Györgynek befolyása van a baloldalra. Hangsúlyozta: továbbra is meg kell nehezíteni, hogy milliárdosok pártokat vásárolhassanak fel, hogy ne néhány oligarcha dönthesse el a választók helyett, mi legyen az országban. Ismertette: a párttámogatásról szóló jogszabály jelenleg is igen szigorú, például helyiséget sem bérelhetnek ezen szervezetek piaci ár alatt.

Csányival avatott gyárat Orbán Viktor

Ha az Országgyűlés gazdasági bizottságának keddi ülésén az érintettek részvételével nem születik megegyezés a munkaidőkeretről szóló törvénymódosító javaslatról, a testület visszavonja azt, és arról a versenyszféra és a kormány közötti egyeztető fórum tárgyal tovább - közölte a bizottság döntése előtt. Hozzátette: a Fidesz frakciója kezdeményezte, hogy ha az egyeztető fórumon megállapodás születik, az Országgyűlés térjen vissza a munka törvénykönyvének módosítására, ha viszont nem, akkor ne tárgyalják azt.

Csonka László nem személyes munkatársa - válaszolt a Jobbik plakátjainak átírását célzó kezdeményezést firtató kérdésre -, a XV. kerületi fideszes önkormányzati képviselő László Tamás parlamenti képviselő munkáját segíti, felvétele azonban, ahogy a Fidesz-frakció mellett dolgozó 419 munkatárs mindegyikének, a frakcióvezetőtől függ.

Kósa Lajos kijelentette ugyanakkor: érdemben mélyen egyetért Csonka Lászlóval, hiszen eddig nem volt divat köztörvényes bűncselekménnyel vádolni másokat, ha ugyanis valakinek ilyen bűncselekményről van tudomása, azt a rendőrséghez fordulva kell feltárni. Emlékeztetett a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy 2015 júniusában hozott jogerős döntésére, amely szerint nem bűncselekmény vagy szabálysértés egy politikai reklám módosítása vagy átírása, mert az a szabad politikai véleménynyilvánítás része. Szabálysértésnek csak az a rongálás minősül, ha valaki a reklámhordozóban tesz kárt.

A sajtótájékoztatón jelen volt Volner János, a Jobbik frakcióvezetője, aki az eseményt követően egy "Lopnak és rongálnak" feliratú papírt ragasztott a Fidesz frakcióirodájának ajtajára. Közölte: plakátkampányukhoz piaci áron béreltek helyeket, amihez hitelt is felvettek.

MTI