TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Sok amerikai bank állapota egyre romlik, ahelyett, hogy javulna, és megmentésükre az Obama-adminisztrációnak nincs biztos módszere, legfeljebb próba-szerencse alapon történhetnek kísérletek, amelyek könnyen kudarccal járhatnak - írta a szerdai The Washington Post.

A gazdasági helyzet romlása miatt a fogyasztók és a vállalkozások nehezen tudják visszafizetni a hiteleket a pénzintézeteknek, amelyek sorsával kapcsolatban kemény, többnyire népszerűtlen intézkedésekre lesz szükség - idézte szakértők véleményét a mértékadó liberális lap. Az amerikai bankok eddigi veszteségei becslések szerint elérte az ezer milliárd dollárt.

Az új demokrata párti kormány - washingtoni források szerint - többféle kezdeményezéssel fog próbálkozni a bankok helyzetének erősítésére, ahelyett, hogy egyetlen, átfogó módszer mellett tenné le a voksát. A Fehér Háznak valószínűleg a próba-szerencse elvét kell majd alkalmazni, vagyis hasonlóan fog eljárni, mint a sokat bírált Bush-kormány, amely a kritikusok szerint meglehetősen következetlenül költötte el a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag első felét.

Az egyik módszer az, hogy a pénzintézetek szövetségi biztosítékot, védelmet kapnának arra az esetre, ha veszteségeik lennének a rossz jelzáloghitel alapú eszközök értékcsökkenése miatt. Egy másik út az, hogy kormányügynökséget hoznak létre a káros, "mérgező" pénzeszközök felvásárlására. Egy harmadik lehetőség lenne, hogy a kormány további tőkét injektál a bankokba, amiért cserébe tulajdonrészhez jutna, ami lényegében államosítást jelentene.

A The Washington Post értékelése szerint mindegyik módszer azzal a veszéllyel jár, hogy aláaknázza a bankrendszert. Az újság kiemelte: a banki részvények olcsósága miatt egy jelentősebb szövetségi tőkeinjekció - a központi megmentési kísérletek eddig döntően erre koncentráltak - az intézetek államosítását jelentené. Névtelenséget kérő tisztviselők szerint a bankrendszer nyílt államosítását kevesen támogatják Barack Obama elnök környezetében; Timothy Geithner pénzügyminiszter és Lawrence Summers gazdasági főtanácsadó szerint az állam rossz banktulajdonos lenne, nem volna képes hatékonyan irányítani sok intézményt.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.