4p

Amennyiben Orbán Viktorék sikeres tárgyalásokat kezdenek a nemzetközi pénzügyi szervekkel, úgy a választások következő fordulója után tovább erősödhet a magyar fizetőeszköz.

A Barclays Capital, az egyik legnagyobb citybeli befektetési csoport a közép-kelet-európai valuták kilátásairól szerdán kiadott helyzetértékelésében megerősítette azt a véleményét, hogy kényelmes győzelmének birtokában a Fidesz jó eséllyel nem megy bele "egy eszkalálódó nézeteltérésbe" az EU-val és az IMF-fel az idei deficitcél kérdésében. Ha a jó viszony a két szervezettel ezen a téren fennmarad, és ha az új kormány elkötelezi magát egy adósságcsökkentő stratégia mellett, az mérsékelni fogja a helyi befektetési termékeket terhelő kockázati prémiumokat, és új portfolió-beáramlásokat vonz. Ez a forgatókönyv, ha megvalósul, a forint további erősödése mellett szól - áll a Barclays Capital szerdai elemzésében.

A ház már egy korábbi, közvetlenül az első választási forduló előtt kiadott előrejelzésében is közölte: az általa felvázolt "konstruktív alapeseti forgatókönyv" szerint a Fidesz nem fogja eszkalálni a vitát az államháztartási cél ügyében, jórészt "kozmetikai" jellegű változtatásokra szorítkozik, és tartani fogja magát egy adósságcsökkentő stratégiához.

Abban az elemzésben az állt, hogy a Fidesznek - jóllehet erőteljesen hangoztatta az idei költségvetés kiigazításának szükségességét - kormányra kerülve szembe kell majd néznie azzal a realitással, hogy sem az IMF, sem az EU nem mutat készséget az eltérés engedélyezésére a mostani megállapodásban szereplő, 3,8 százalékos GDP-arányos hiánycéltól.

Más nagy londoni házak is a Fidesz-kormány felelős költségvetési magatartását és a forint további erősödését jósolták a magyarországi választásokhoz kapcsolódó eddigi elemzéseikben. A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlege minapi - teljes egészében a választások után várható magyarországi gazdasági fejleményeknek szentelt - felzárkózó piaci helyzetértékelésében közölte: 3, 6 és 12 havi távlatban most 265, 265 és 255 forintos euróárfolyamot vár a korábbi prognózisaiban szereplő 270, 275 és 275 forintos árfolyamok helyett.

A GS elemzőinek érvelése szerint mivel a magyar háztartások több mint felének devizaalapú adósságai vannak, a gazdaságpolitikai folytonosság bármilyen megszakadása - ami forintgyengüléshez vezethet - azonnal és közvetlenül a választókat sújtaná, éppen az októberi önkormányzati választások előtt, és ez végső soron "a megfelelő magatartásra fogja késztetni a Fidesz-kormányt" a költségvetési politikában.

Legutóbbi londoni helyzetértékelésükben a BNP Paribas elemzői is közölték: kétlik, hogy jelentősebb eltolódás történne a magyarországi költségvetési szigor politikájában, amely "jól működik azóta, hogy 2006 végén életbe léptették". A cég felzárkózó piaci szakértői "meglehetősen zavarónak" minősítették a 7 százalékos idei államháztartási hiányról, valamint a költségvetési lazítást célzó új IMF-megállapodás szükségességéről szóló korábbi nyilatkozatokat. Közölték ugyanakkor: véleményük szerint e Fidesz-nyilatkozatokat kizárólag kampánycélok vezérelték; e célok között lehetett például a "sokkal populistább" Jobbik támogatottságának mérséklése.

A ház szerint Orbán Viktor "minden bizonnyal emlékezni fog" arra, hogy mi lett a sorsa a szocialistáknak, akik valójában teljesítették kampányígéreteiket 2002-es győzelmük után - és végül költségvetési-gazdasági válsággal találták szembe magukat, támogatottságuk pedig a mélybe süllyedt. A BNP Paribas mindezek alapján azzal számol, hogy a választások után megalakuló Fidesz-kormány felelős költségvetési politikát fog gyakorolni.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!