<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az euróövezeti állandó mentőalap (ESM) kedden folyósította Görögországnak a következő, 7,5 milliárd eurós hitelrészletet, miután sikeresen lezárult a harmadik nemzetközi mentőcsomag első felülvizsgálata.

Klaus Regling, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) vezérigazgatója ezt Athénban jelentette be, miután megbeszélést folytatott Evklídisz Cakalotosz görög pénzügyminiszterrel.

Regling közölte, hogy folytatják Görögország kedvező feltételekkel nyújtott hitelezését, segíteni akarják a görög gazdaságot a teljes futamidő alatt. A mentőalap Görögországnak 1,0 százaléknál is alacsonyabb kamatokkal nyújt hiteleket, amelyek lejárata 32 év.

Az euróövezeti tagállamok pénzügyminiszterei múlt héten csütörtökön hagyták jóvá a hitelcsomag újabb, 10,3 milliárd eurós részletének folyósítását. Az ebből kedden átutalt 7,5 milliárd euróból a görög kormány törleszteni tudja adósságából a Nemzetközi Valutalapnak (IMF) júniusban, az Európai Központi Banknak (EKB) pedig júliusban esedékes részletét.

Regling hangsúlyozta, hogy Görögországnak tiszteletben kell tartani azt a kötelezettségét, miszerint 2018-ra az elsődleges költségvetési többlet a bruttó hazai termék (GDP) 3,5 százalékát teszi majd ki.

Az IMF túl ambiciózusnak tartja ezt a célszámot, helyette 2 százalékot javasol.

Reglingggel egy időben Athénban tárgyal Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A Prokopisz Pavlopulosz görög államfővel tartott megbeszélésen Juncker is jelezte, hogy az az Európai Stabilitási Mechanizmus kedden átutalja a 7,5 milliárd eurót.

A görög GDP az idei első negyedévben 0,5 százalékkal zsugorodott az előző negyedévhez képest, éves összehasonlításban pedig 1,4 százalékkal esett vissza. A gazdaság a második fél évben már növekedésre válthat, de az idei év egészét tekintve recesszióban marad. Az Európai Bizottság arra számít, hogy a tavalyi 0,2 százalékos csökkenés után idén 0,3 százalékkal esik vissza a görög gazdaság teljesítménye, ám jövőre már 2,7 százalékkal növekedhet.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.