<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Viktor Janukovics ukrán elnök pénteken előre hozott elnökválasztást jelentett be.

17:08

Elemzői vélemények szerint fenntarthatatlanná válhat Ukrajna devizaadósság-törlesztési és folyómérleg-finanszírozási helyzete. A citybeli helyzetértékelések szerint ha az esetleges járványhatások elérik a magyar gazdaságot, azt elsősorban a magyar bankszektor ukrajnai kitettsége okozhatja.

15:21

Aláírták a megállapodást a válság rendezéséről. Előzőleg Oleh Tyahnibok, a Szabadság (Szvoboda) párt vezetője közölte, hogy a kijevi Függetlenség terén tüntetők támogatják a belpolitikai válság megoldását célzó megállapodást azzal a feltétellel, hogy a jelenlegi belügyminiszter és főügyész nem lesz tagja a következő kormánynak.

Radoslaw Sikorski lengyel és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter személyesen győzködte a téren jelenlévő kormányellenes aktivistákat arról, hogy fogadják el a péntek reggelre tető alá hozott, a kormány és az ellenzék közötti megállapodást. A két uniós külügyminiszter és az ellenzék három vezető politikusa a Függetlenség terén tartott egyeztetés után ismét tárgyalni fog Viktor Janukovics ukrán elnökkel.

Nem írta alá az ukrajnai válság rendezését célzó megállapodást tervezetét az orosz közvetítő. Vlagyimir Lukin, Oroszország emberi jogi ombudsmanja még pénteken elutazik Kijevből Moszkvába - értesült az Interfax orosz hírügynökség. (MTI)

13:58

Tüntetők vonultak pénteken Ungváron a Kárpátalja megyei adóhivatal és állami számvevőszék épületei elé Kijevtől független számvevőszék létrehozását szorgalmazva. Azt követelték a megyei adóhatóság vezetőjétől, hogy esküdjön hűséget a népnek, szüntesse meg a vállalkozók hatósági zaklatását, és biztosítsa az aktivisták számára a hivatal iratainak átvizsgálását. A tüntetők azt is feltételül szabták, hogy távolítsa el a hivatalból Viktor Janukovics államfő és az ukrán kormány szakminisztereinek portréit.

13:40

Közel 2,5 százalékos mínuszban állt pénteken magyar idő szerint 11 órakor a kijevi értéktőzsde irányadó mutatója, elsősorban amiatt, hogy a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő csődveszélyre figyelmeztetett Ukrajnában. Az elmúlt héten több mint 6 százalékot esett az ukrán börze vezető UX-indexe.

13:30

Az Európai Unió egyelőre nem kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy valóban megállapodás jött létre Kijevben az ukrán kormányzat és az ellenzék között - mondta Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a szóvivője pénteken Brüsszelben. Maja Kocijancic szóvivő az Európai Bizottság déli sajtótájékoztatóján erre hivatkozva elhárított minden olyan újságírói kérdést, amely arra vonatkozott, hogy a megállapodás létrejötte miként befolyásolhatja az előző nap Brüsszelben elhatározott uniós szankciók érvényesítését, esetleg letesznek-e teljesen a szankciókról, vagy pedig az eredetileg tervezettnél kevesebb személyre kívánják-e azokat alkalmazni.

Megerősítette, hogy a csütörtök esti szankciós döntés továbbra is érvényes, és ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy az EU-országok külügyminiszterei a témának szentelt rendkívüli tanácskozásukon leszögezték: a következő napok fejleményei befolyásolni fogják a szankciók alkalmazásának a mértékét. Külön kérdésre válaszolva azt is nyomatékosította, hogy Brüsszel bármelyik fél részéről elfogadhatatlannak tartja az erőszak alkalmazását. A szóvivő hangsúlyozta, hogy az EU csak akkor tud majd reagálni az állítólagos új fejleményekre, amint azokról hivatalos tájékoztatást kap.

Kocijancictól megkérdezték, hogyan bízhat az unió Viktor Janukovics ukrán elnökben, aki korábban nem tartotta be azon ígéreteit, amelyeket a Kijevbe látogató Ashtonnak tett az erőszaktól való tartózkodást illetően. A szóvivő úgy válaszolt, hogy amennyiben befogadó jellegű egységkormány megalakítása a cél, akkor ennek megfelelően kell kezelni az ország államfőjének a közléseit is.  (MTI)

12:31

Viktor Janukovics ukrán elnök pénteken bejelentette az előrehozott választások mellett azt is, hogy beleegyezett az alkotmárnyreformba. Ez a 2004-es alkotmány visszaállítását jelentheti, mely az elnök hatalmát és jogkörét a jelenlegihez képest csorbítja. Emellett nemzeti egységkormány is alakulhat.

Az azonban még kérdése, mikor is lenne ez az előrehozott választás. Korábban kiszivárgott hírek szerint az elnök decemberre írná ki, amivel annyi a "probléma", hogy ezzel szinte teljesen kitöltené a még 10 hónapig érvényes mandátumát Ukrajna élén.

Sőt, az államfő szeptemberig nem változtatna a mostani felálláson, saját jogköreinek visszavágását sem szeretné a közeljövőben. Attól függetlenül sem, hogy a parlament megszavazza-e az alkotmány visszaállítását vagy sem.

Az elnök részéről ez a kinyilatkoztatás mindenképpen pozitívként értelmezhető, a nagy kérdés viszont az, hogy mindezt hogyan reagálják le a tüntetők. Ők ugyanis csak Janukovics lemondását tartják elfogadhatónak. 

mfor.hu/MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.