2016. február 12. 15:04

A magyar ipar éves összevetésben továbbra is dinamikus növekedést mutat, köszönhetően a legfontosabb bázisok év végi növekedésének. Az egyetlen kakukktojás Győr-Sopron megye volt, ahol megtorpanást láthattunk.

2015 decemberében az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index 6,9 százalékkal emelkedett. Decemberben az előző hónaphoz viszonyítva viszonylag jelentős volt a csökkenés, ami részben betudható az év végi leállásoknak, ezek ugyanakkor havi bázison vizsgálva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátási adatot is rontották, amely 0,7 százalékkal csökkent.

Ha havi bázison nézzük az év utolsó hónapját azt láthatjuk, hogy még így is volt olyan megye, amely növekedni tudott, más kérdés, hogy az ország egyik legfontosabb ipari fellegvára, Győr-Sopron megye volt az egyik leggyengébben teljesítő terület.

Hozzá kell tenni, hogy  havi bázisú összehasonlításban a nyugat-magyarországi megye már novemberben is gyenge teljesítményt mutatott, hiszen hó/hó alapon 20 százalék körüli visszaesést mutatott. Éves bázison is érdekes számokat láthattunk egyébként Győr-Sopron esetében, hiszen októberben még 22,9 százalékos éves bővülést mutattak a KSH adatai, novemberben már csak 3,8 százalékosat, decemberben pedig – az iparilag fontos régiókat tekintve - egyetlen megyeként visszaesést regisztrált a KSH. Országos szinten sem volt túl sok gyengén teljesítő terület az év utolsó hónapjában éves bázison, Baranya, Nógrád, Jász-Nagykun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye volt amelyek kibocsátása csökkent.

Amint a lenti táblázatban látható, Bács-Kiskun továbbra is az egyik legdinamikusabban bővülő megye, részben ennek köszönhetően a régiós összehasonlításban a legnagyobb mértékű volumenbővülés Dél-Alföldön (10,4%) regisztrált a KSH, míg a többi régióban 3,3 és 9,9 százalék között nőtt a kibocsátás.

Általánosságban érdemes megjegyezni, hogy az ipar mindhárom nemzetgazdasági ágában bővült a kibocsátás: a feldolgozóipar termelése 10,2, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 6,3, a csekély súlyú bányászaté 0,7 százalékkal nőtt 2014 decemberéhez viszonyítva.

A feldolgozóiparon belül továbbra is a járműgyártás a legfontosabb terület, amely termelés több mint egynegyedét képviseli. A járműgyártás kibocsátása 17,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A nagy autógyárak körül kialakuló magyarországi beszállítói bázis hangsúlyosabbá válását jelzi, hogy az alkatrészeket előállító szakágazatokban a növekedés üteme még ennél is magasabb volt.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.