5p

"Kétségesnek", illetve "valószínűtlennek" gondolják londoni elemzők, hogy a magyar kormány a választások után "azonnal" kapcsolatba lépjen a Nemzetközi Valutaalappal. Pedig az IMF-hez fűződő "köldökzsinór" október elején megszűnik és az új egyezmény megkötésének kormányzati elvetése "kockázatos stratégiának" bizonyulhat, ha hazánk ismét elvesztené hozzáférését a nemzetközi kötvénypiachoz.

A BNP Paribas bankcsoport citybeli elemzői az európai feltörekvő térség "heti kulcsfontosságú eseményének" nevezték a magyarországi helyhatósági választásokat, amelyek után a magyar kormánynak "most már elő kell állnia a jövő évi költségvetési menetrend részleteivel".

A választások utáni kormányzati nyilatkozatok potenciálisan "nagyon fontosak lehetnek" a magyar befektetési termékek iránti kockázatvállalási hajlandóság szempontjából. Az IMF-program megújítása "valószínűtlen", ezért a befektetői figyelem  a 2011-re szóló költségvetési javaslatokra összpontosul majd - jósolták a BNP Paribas citybeli szakértői. A ház elemzői szerint ugyanakkor a jövő évi költségvetés valószínűleg nem tartalmaz érdemi szerkezeti reformelemeket.

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemző részlegének felzárkózó piaci szakértői szintén "kétségesnek" nevezték, hogy a magyar kormány a választások után "azonnal" ismét kapcsolatba lép az IMF-fel, vagy erőteljes elkötelezettséget mutatna a szerkezeti reformok iránt.

A GS elemzői helyzetértékelésükben kiemelték, hogy a kormány, valamint az EU és a valutaalap közötti - a pénzügyi szektorra kirótt különadóval, a jegybankelnök fizetésének korlátozásával, és az egységes jövedelemadó-szint egy lépésben történő bevezetésével kapcsolatos - fő nézeteltérésekben továbbra sem sikerült dűlőre jutni, bár a jövő hétvégi IMF-világbanki éves közgyűlés alkalmat adhat a magyar kormány számára a valutaalappal fennálló nézetkülönbségek "némelyikének elsimítására".

A Goldman Sachs szerint a jövő évi költségvetési terveknek esetleg még az eredetileg tervezettnél is szigorúbbnak kell lenniük, miután épp a minap felfelé, a hazai össztermék (GDP) 4,4 százalékára módosították a tavalyi államháztartási hiányadatot, "aminek valószínű következménye az adósságszolgálati költségek emelkedése lesz a következő években". Konkrét költségvetési intézkedési tervek további hiánya esetén az utóbbi időszak piaci árfolyamerősödésének lendülete "gyorsan kifulladhat". Az IMF/EU-program IMF-része a jövő héten lejár, és további IMF-finanszírozási hozzáférés nélkül a következő kincstárjegy-aukciókat "piaci idegesség" jellemezheti - vélekednek a Goldman Sachs londoni elemzői.

A ház szerint ugyanakkor - tekintettel arra, hogy a következő parlamenti választásokig még csaknem négy év van hátra, és a Fidesz a következő választási megmérettetésig "hosszú szünetet évezhet" - valószínűleg elfogadóbbá válik a költségvetési szigorral szembeni kormányzati hozzáállás, és a kormány a parlamenti, valamint a helyhatósági választások előtt tett ígéreteinek némelyikétől is visszaléphet. Egy ilyen váltást a piac valószínűleg üdvözölne, és a Fidesz által küldött "konstruktívabb üzenetek" eredménye a forint további lendületes erősödése lenne.

A GS elemzői kiemelték, hogy a 2011-es költségvetési szándékokban - "jó eséllyel az EU nyomására" - máris változás tapasztalható.

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői - akik nemrégiben Budapesten tettek tájékozódó látogatást - közölték: magyarországi tárgyalásaik megerősítették azt a várakozásukat, hogy a magyar kormány fenntartja a megfontolt költségvetési alapállást. A pénzintézet felzárkózó piaci elemzői arra számítanak, hogy "a zajos augusztus-szeptember után", az önkormányzati választások végeztével konszolidációs időszak következik Magyarországon.

A magyar befektetési termékek máris erősödésnek indultak, miután a költségvetési politikával kapcsolatban "békéltető hangvételű" nyilatkozatok hangzottak el kormánytisztviselők részéről, és a csökkenő költségvetési kockázatok "markánsan javították" a piaci hangulatot.

Mindaddig azonban, amíg nincs az asztalon egy megfontolt jövő évi költségvetés, nem valószínű, hogy a forintkötvényekben meglévő külföldi befektetői pozíciók jelentősen az elmúlt egy évre jellemző sáv felső vége fölé erősödnének - vélekedtek a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői.

A 4cast nevű vezető londoni gazdaságelemző csoport értékelése szerint a költségvetési kockázat mindig is kulcsfontosságú piaci mozgatóerő volt, és ez "jelenleg még inkább igaz, mint bármikor". Ennek alátámasztására a cég szakértői kiemelték, hogy a költségvetési retorikában az elmúlt néhány hét során bekövetkezett "180 fokos fordulat" hatására a forint a korábbi "makacs térségi alulteljesítés" után "figyelemreméltó módon visszafordult", és a piac is most már kiárazta az agresszív jegybanki kamatemelési várakozásokat.

A 4cast szerint a múlt hónap elején "még korántsem volt magától értetődő", hogy az MNB a szeptember végi monetáris tanácsi ülésen tartani tudja jelenlegi kamatszintjét.

A ház elemzői szerint ugyanakkor az IMF-hez fűződő "köldökzsinór" elvágása és az új egyezmény megkötésének kormányzati elvetése "kockázatos stratégiának" bizonyulhat abban az esetben, ha Magyarország ismét elvesztené hozzáférését a nemzetközi kötvénypiachoz.

A 4cast szerint további "állandó kockázati tényező" a kormányzat "konfliktuskereső hozzáállása", amely "politikai motívumokat visz bele nem politikai természetű döntésekbe is".

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!