Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Ilyen sem volt még az adatok rendelkezésre állása óta: pontosan dupla annyi a valós munkanélküliség Magyarországon, mint amennyit a statisztika mutat.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki közlése szerint a 15-74 éves korcsoportban a munkanélküliség 5,1 százalékra mérséklődött az előző időszaki 5,5 százalékról a június végével záródó három hónap átlagában, vagyis a második negyedévben. Egy évvel korábban a ráta még 7,8 százalékos volt.

A munkanélküliek száma 234 ezer fő volt, ami 16 ezerrel kevesebb a március-május időszakinál, míg az egy évvel korábbi szintnél 76 ezerrel kevesebb.

Teljesen más képet kapunk akkor azonban ha a 232 ezer közmunkást, akik a statisztika szerint a második negyedévben dolgoztak, visszasoroljuk a munkanélküliek táborába. Ekkor ugyanis már 466 ezer munkanélküliről beszélhetünk, a munkanélküliségi ráta pedig a közölt 5,1 százalékról 10,2 százalékra módosul. Vagyis a felduzzasztott és sok kritikában részesülő közmunkaprogramok nélkül a közöltnél pontosan kétszer nagyobb a munkanélküliség itthon. Ekkora differenciára a korrigált és a közölt adat között pedig még egyszer nem volt példa mióta rendelkezésre állnak a szükséges információk.

A közfoglalkoztatás ugyanakkor nemcsak a munkanélküli statisztikákat módosítja, de a foglalkoztatási számokat is. A KSH közlése szerint a 15-74 éves korcsoportban a második negyedévben 4,342 millióra emelkedett a dolgozók száma, ami előző év azonos időszakához képest 142 ezerrel jelent több embert.

A bővüléshez a közfoglalkoztatás 21 ezer fővel járult hozzá, míg a külföldi telephelyen dolgozók 8,8 ezerrel lettek többen egy év alatt, 2016 második negyedévében 116,7 ezren voltak a statisztika szerint.

A foglalkoztatotti számot ha korrigáljuk a közmunkásokkal és a külföldön dolgozókkal, akkor egy év alatt már "csak" 112 ezerrel nőtt a létszám, ami még így is szignifikáns változás. A létszám 3,993 millió fő lenne, vagyis hiába kampányol már évek óta a kormány azzal, hogy a foglalkoztatottak száma 4 millió fölé emelkedett, valójában a közmunkások és a külföldön dolgozók nélkül még mindig alatta vagyunk.

Véleményünk szerint azonban az eddigi piaci folyamatok alapján a következő negyedévre már ez a megtisztított létszám is meg fogja haladni a 4 milliós lélektani határt. (szerk.: a közmunkások és a külföldön dolgozók számát illetően csak negyedévente közöl adatot a KSH, így a megtisztított létszám számítása csak ilyen intervallumokban lehetséges.)

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.