2017. október 26. 16:00

A legfrissebb adatok szerint 4,1 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta és a foglalkoztatási mutatók is javultak. Kedvező a közfoglalkoztatottak számának csökkenése, de szükség lenne képzési programokra a munkaerőhiány kezelésére.

A munkanélküliségi ráta a július-szeptemberi három hónapos időszakban átlagosan 4,1 százalékos volt, ez éves összevetésben 0,8 százalékpontos mérséklődést jelent. Ezzel párhuzamosan a foglalkoztatottak száma 4,451 millióra, azaz 60 ezer fővel nőtt.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a friss adatok megfelelnek a várakozásoknak. „A munkanélküliségi ráta már megközelíti a 4 százalékos szintet, ami lényegében a teljes foglalkoztatottságnak felel meg” - tette hozzá.

Van még teendő
Bár a munkaerőpiaci adatok javulást mutatnak, de most már szerkezeti változásra lenne szükség ahhoz, hogy a munkaerőpiac ne gátolja a növekedést. Elsősorban arra, hogy minél többen az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedjenek el.

Az például kedvező, hogy a közfoglalkoztatottak száma csökken, miközben az aktivitási ráta javulást mutat. Ez azt jelenti, hogy a közfoglalkoztatásból kikerülők az elsődleges munkaerőpiacon találtak munkát.

Fontos azonban, hogy a közfoglalkoztatottak még nagyobb számban találhassanak munkát az elsődleges munkaerőpiacon.

A részletes adatokból kiderül az is, hogy az alacsony - elsősorban az alapfokú - képzettségűek találnak a legnehezebben munkát, ezért is lenne szükség átfogó képzési programokra.

Ezek segítségével ugyanis még nagyobb számban lehetne a közfoglalkoztatottakat és az alacsony végzettségűeket az elsődleges munkaerőpiacra terelni.

Ennek eredményeként az egyre több szektort érintő munkaerőhiányt is enyhíteni lehet.
 
mfor.hu