2017. november 11. 11:47

Szubjektív elemeket lát a nemzetgazdasági miniszter.

A piaci bizalom a hitelminősítők besorolásánál is fontosabb, a piaci szereplők értékelése pedig sokkal kedvezőbb annál, mint amit a hivatalos értékelések mutatnak - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szombaton, Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztató után újságíróknak a Fitch Ratings hitelminősítő péntek esti bejelentésére reagálva.

Varga Mihály 

A Fitch Ratings a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a hosszú futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság befektetési ajánlású, "BBB mínusz" szintű osztályzatának kilátását.

Varga Mihály szerint a hitelminősítői döntés a stabil gazdasági növekedésnek köszönhető. Kiemelte, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt az építőipar, a járműgyártás és a gyógyszeripar teljesítménye, a növekedés mellett pedig nem alakult ki eladósodási hullám sem a lakosságnál, sem a vállalkozóknál vagy az államnál. Hozzátette: rendkívül kedvező, hogy az államadósság hét éve csökken, az éves deficit pedig 2 százalék körüli és - mint a hitelminősítő is kiemelte - a foglalkoztatás is bővül.

A jelentős béremelkedések azt jelzik, hogy nemcsak a termelési, hanem a keresleti oldal is támogatja a gazdaság erősödését - hangsúlyozta a miniszter.

A hitelminősítők következő döntéseiről, a felminősítés lehetőségéről a miniszter nem nyilatkozott, mivel - mint fogalmazott - egyre több olyan "szubjektív elemet élünk meg, ami korábban nem volt".

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.