TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A hitelezésben rejlő rendszerszintű kockázatokat valamilyen módon mérsékelni kell, ezért szigorításra mindenképpen szükség lesz - vélekedik Gyurcsik Attila, a Concorde elemzője. Szerinte ha a mostani kormány nem hajlik majd a lépésre, akkor az is elképzelhető, hogy 2010-ben a Nemzetközi Valutaalap kényszeríti ki a hitelezés szigorítását a következő, már a Fidesz vezette kormány regnálása alatt. Mfor.hu-háttér.

"Elég szigorú a jegybank javaslata, de ez várható volt. A dokumentumban szereplő kondíciók ésszerűek, a túlzott kockázatvállalás elkerülését szolgálják" - vázolta fel az mfor.hu kérdésére Gyurcsik Attila azzal kapcsolatban, hogy az MNB egy javaslatot küldött a a napokban a Pénzügyminisztériumnak, melyben szorgalmazza a devizahitelezés szigorítását. Ha elfogadják a tervet, akkor ezentúl csak a dokumentálható jövedelem előre meghatározott hányada lehetne maximum a törlesztőrészlet, illetve jóval magasabb fedezeti arányt írna elő az új hiteleknél. (mfor.hu szerk: legalábbis elvileg, mert kiskapuk vannak a javaslatban.)

A Concorde elemzője szerint várható volt, hogy a válság után vissza fog esni a hitelezési aktivitás, és arra is számítani lehetett, hogy szigorúbb lesz a szabályozás.

"A szigorítás mértékéről lehet vitatkozni, elképzelhető, hogy ez a javaslat majd valamennyire felpuhul a bankokkal folytatott tárgyalások során" - teszi hozzá a szakember.

Ha megvalósul az MNB javaslata, akkor a legfontosabb következmény az lehet, hogy a következő években lassul a hitelezési dinamika. A bankok már jelenleg is nehezen tudnak hitelezni, ez még inkább igaz lesz a jövőben, ha valóban ennyire megszigorítják a devizahitelezést.

Persze az sem biztos, hogy egy kisebb piacon ugyanennyi bank meg tud majd élni, mint jelenleg. Gyurcsik Attila szerint más okokból is elképzelhető lenne egyfajta konszolidáció a magyar bankpiacon, egyáltalán nem biztos, hogy a hitelezés szigorítása fogja kikényszeríteni azt. "Azok a bankok, melyek eddig jórészt külső forrásból helyeztek ki hiteleket, most a a források elapadása miatt hátrányba kerültek, a verseny nyertesei pedig azok a pénzintézetek lehetnek, melyek jelentős betétállománnyan rendelkeznek" - vélekedik az elemző.

A bankok közül az OTP és az FHB szerepel jelenleg a Budapesti Értéktőzsdén, ha elfogadják a szigorú javaslatot, akkor az a cégek részvényeinek árfolyamára is hatással lehet. "A bankrendszer egészére nézve részvényesi szempontból negatív hír a hitelezés szigorítása" - mondta kérdésünkre Gyurcsik Attila.

Akár az IMF is kikényszerítheti


Egyelőre csak annyi biztos, hogy az MNB elnöke a múlt héten küldte el a pénzügyminiszternek a javaslatot, a tárca jelenleg vizsgálja a részleteket. Éppen ezért egyelőre azt sem lehet tudni, mikortól kerülhet bevezetésre a szigorítás, hiszen ahhoz a parlamentnek is törvényeket kell módosítani, a kormánynak pedig rendeleteket kell hozni.

"Nehéz megjósolni, hogy a mostani parlamenti ciklusban napirendre kerülhet-e még a kérdés, mivel elég feszített az Országgyűlés napirendje" - jósolja Gyurcsik Attila.

Ha tavaszig nem születik döntés, akkor további kérdés lehet, hogy egy esetleges új kormány hajlandó lesz-e majd bevállalni az első hónapokban egy ilyen népszerűtlen intézkedést.

"Valamilyen mértékű szigorításra biztosan szükség lesz, hiszen a rendszerszintű kockázatokat csökkenteni kell. Vélhetően még a következő, Fidesz vezette kormány is rá lesz utalva a Nemzetközi Valutaalap segítségére, ezért végső esetben akár az is elképzelhető, hogy az IMF kényszeríti majd ki a hitelezés szigorítását" - vélekedik a Concorde szakembere.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.