3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sikerként értékeli Veres János, hogy az idei évben 6,2 százalék lesz az államháztartási hiánya. A pénzügyminiszter ígérete szerint továbbra sem lazítanak, így 2008 végén 4 százalékos hiányra lehet számítani. Ezzel párhuzamosan a jegybanki kamat egy százalékkal csökkenhet a jövő év végéig.

A fiskális szigor következtében 2008 végéig akár egy százalékpontos kamatcsökkentés is elképzelhető - mondta Veres János pénzügyminiszter a Gazdasági Rádióban pénteken. A miniszter kifejtette: részben a kormány elmúlt háromnegyed évi fiskális szigorának tulajdonítható, hogy az a jegybanknak lehetősége volt két alkalommal is kamatot csökkenteni. A kamatszint jelenleg 7,5 százalék.

"Az év elején én személy szerint az elemzőkkel együtt többet vártam, 7 százalékos kamatszinttel számoltam az év végéig" - mondta Veres János. Hozzátette, hogy a 2008 év végi kamatszintet illetően azoknak elemzők véleményét osztja, akik szerint akár egy százalékponttal is csökkenhet.

Veres János közölte, hogy a kormány jövőre sem enged a fiskális szigorból, és 2 százalékponttal tovább csökkenti a hiányt. Utalt arra, hogy az aktualizált konvergenciaporgramban az idei évi GDP-hez mért hiánymutató 6,4-ról 6,2 százalékra csökkent a vártnál több adó- és járulékbevétel, illetve kisebb államháztartási kiadások miatt.

A miniszter fontosnak nevezte, hogy 2002 óta a 2007-es lesz az első év, amikor maradványtartási kötelezettséget nem érvényesít a kormány, azaz lehetőség van a maradvány felhasználására. Azonban nem biztos, hogy ez többletköltésként meg is fog nyilvánulni - fűzte hozzá.

Veres János a GDP erőteljes visszaesését az államháztartási kiadások megnyirbálásával magyarázta. Az idei évi 2,2 százalékos GDP-növekedési prognózis 1,7 százalékosra csökkent. A kormány nem számított a fagy- és aszálykárokkal sújtott mezőgazdaság visszaesésére és az építőipar gyengébb teljesítményére - közölte. A miniszter ez utóbbi visszaesést az uniós projektek beindulásának elhúzódásában látja.

A kormány jövő évi növekedési várakozása ugyanakkor 2,6 százalékról 2,8 százalékra emelkedett. Ezt Veres János azzal indokolta, hogy az idei alacsonyabb bázishoz ugyanolyan nagyságú növekedés eleve statisztikai többletet jelent. Ehhez jön még építőipar gyorsuló növekedése az uniós projektek beindulásával párhuzamosan, és az újrainduló autópálya-építések hatása is érezhető lesz - fűzte hozzá.

A 2009-es növekedés egyik motorja az lesz, hogy lecsökkentjük az államháztartás hiányát, így 2006-hoz képest 2009-re 1300 milliárd forinttal kevesebbet fog kérni hitelként az állam önmaga finanszírozására, ezt a pénzt a cégek, a vállalkozások felhasználhatják növekedésükhöz.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!