<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Tizenkét havi mélypontra csökkent az üzleti döntéshozók optimizmusa egy globális felmérés csütörtökön megjelent eredménye szerint.

A KPMG nemzetközi üzleti tanácsadó cég a közleményében azt írja, hogy világszerte megtorpanni látszik a gazdasági fellendülésbe vetett bizalom. A vállalatvezetők többsége a korábbi várakozásokkal ellentétben jelenleg nem gondolja úgy, hogy növekedés várható a következő egy évben.

A Markit kutatóintézet a KPMG megbízásából világszerte közel 11 ezer vállalati szakember megkérdezésével végzett felmérésével kimutatta, hogy az optimizmus szintje 12 hónapja a legalacsonyabbra süllyedt.

A szolgáltató szektorban 53 százalékról 47-re esett vissza azoknak az aránya, akik az üzleti aktivitás növekedését jósolják, míg a gyártási területen 9 százalékpontos a visszaesés, 60-ról 51százalékra. Az árbevételt tekintve is hasonló eredményt hozott a felmérés, a bizakodók aránya 51 százalékról 43 százalékra csökkent a szolgáltató szektorban, a gyártás területén pedig 57 százalékos többségből 49 százalékos kisebbségbe szorultak az optimisták. A foglalkoztatottságot illetően - ahol az optimizmus korábban is alacsony szinten volt  - a szolgáltató szektor válaszadóinak csupán 24 százaléka, a gyártó szektorban pedig 27 százalék jelezte határozottan, hogy képes lesz növelni az alkalmazottak számát egy éven belül.

Ugyanakkor a vállalatvezetők továbbra is erőteljes növekedésre számítanak a legnagyobb feltörekvő gazdaságokban - a Brazília, Oroszország, India és Kína alkotta, angol rövidítéssel BRIC-nek nevezett csoportban -, az Egyesült Államokban és Japánban viszont romlott a kilátások megítélése. Amerika például a legutóbbi, nyári felmérés alapján a legoptimistábbak közé tartozott, azóta viszont jelentősen, egyes mutatók esetében 20 százalékponttal csökkent az optimizmus mértéke.

Robert Stöllinger, a KPMG magyarországi irodájának ügyvezető partnere szerint a bizakodás ugyan gyengül, de korántsem gyenge: "A BRIC-országok társaságai továbbra is erőteljes növekedésre számítanak, és az európai szolgáltató cégek is lépéseket tettek a helyes irányba. A fellendülés nem ért véget, csak vesztett dinamizmusából" - mondta a szakember a 17 országban végzett Pulse - Global Business Outlook (globális üzleti kilátások) elnevezésű vizsgálatsorozat új állomásának eredményeit értékelve.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.