2007. augusztus 27. 05:01

A bankok világszerte egyre többet költenek a pénzmosás elleni védekezésre és megelőzésre, miközben folyamatosan szigorodnak a szabályozási követelmények. A KPMG második nemzetközi felméréséből kiderül, hogy a pénzmosás elleni intézkedésekre fordított kiadások átlagosan 58 százalékkal nőttek az elmúlt három évben. A bűncselekményekből származó illegális bevételek éves szinten meghaladják az ezermilliárd amerikai dollárt, ezért a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás megelőzése továbbra is komoly kihívást jelent a bankszektor számára.

A KPMG csalások, korrupciós ügyek és vállalati bűncselekmények kivizsgálásával foglalkozó üzletága a pénzmosásról szóló első, 2004-es felmérése után most 55 ország vezető bankjainál azt vizsgálta, hogy milyen eredményeket értek el a pénzintézetek az elmúlt három évben ezen a téren. Jimmy Helm, a KPMG közép-kelet-európai Forensic csoportjának vezetője szerint a 2004-ben elvégzett első felmérés óta példa nélküli változások mentek végbe a pénzpiacon és a szabályozási környezetben is.

A pénzmosás elleni intézkedésekre fordított kiadások átlagosan 58 százalékkal növekedtek az elmúlt 3 év során, ami felülmúlta a pénzintézetek 2004-es várakozásait. Észak-Amerikában, a Közel-Keleten és Afrikában az ilyen jellegű költések hetven százalékkal, vagy akár azt meghaladó mértékben is növekedtek. Ennek ellenére a bankok többsége ma úgy gondolja, hogy a pénzmosás elleni intézkedésre fordított kiadások növekedési üteme lassulni fog, és a következő három évben átlagosan 34 százalékpontos növekedés várható.

A növekvő kiadások elsődleges célpontja - a 2004-es felmérés eredményéhez hasonlóan - a pénzügyi ügyletek ellenőrzése, ezt követi a banki szakemberek szakmai képzése, valamint a törvényi szabályozásoknak való megfelelés. A bankokról összességében elmondható, hogy a pénzmosás elleni kockázatokat a korábbinál sokkalta átfogóbb megközelítéssel kezelik: a nemzetközi téren aktív bankok 85 százalékának van komplex pénzmosás elleni politikája, egyre több bank alkalmaz megfigyelő és tesztelő programot, és szervezetükön belül is egyre szélesebb körben alkalmazzák azokat.

Ugyanakkor a fejlettebb monitoring-technológiák ellenére is a bankok 97 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a személyzet éberségére van szükségük ahhoz, hogy kiszűrjék és azonosítsák a gyanús ügyleteket, és közel egyharmaduk elégedetlen a jelenleg használatban lévő tranzakcióellenőrző rendszere hatékonyságával.

Jimmy Helm szerint a jelenlegi legfontosabb leküzdendő akadály, hogy a pénzintézetek az érvényben lévő törvényeknek ne csak formailag, de lényegi módon feleljenek meg. Ez globálisan és Magyarország esetében is igaz. Annak érdekében, hogy a jelenlegi magyarországi helyzetet feltérképezhessük, a KPMG közép-kelet-európai Forensic csoportja kutatást végez a régióban működő bankokra vonatkozóan is, ennek eredményét hamarosan közzé tesszük.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.