4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

El kell fogadni a közgazdasági realitásokat, nem lehet leegyszerűsíteni a dolgokat - hangzott el szombaton egy közgazdasági konferencián.

A társadalommal el kell fogadtatni a közgazdasági realitásokat, nem lehet leegyszerűsíteni bizonyos kérdéseket - összegezte Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék és egyben a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke szombaton Zalakaroson, a közgazdászok háromnapos vándorgyűlésének zárásaként.

Szombaton Simor András jegybankelnök, Katona Tamás pénzügyi államtitkár és Varga Mihály volt pénzügyminiszter is előadást tartott a vándorgyűlésen.

"Féltettük az országot"

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt hónapokban a Magyarországgal kapcsolatos kockázati megítélés tartotta vissza a Monetáris Tanácsot attól, hogy kamatot csökkentsen, az inflációs kilátások erre lehetőséget adtak volna. "Féltettük az ország pénzügyi stabilitását, féltettük az ország finanszírozhatóságát, ezért nem csökkentettük nagyobb ütemben a kamatot" - mondta a jegybank elnöke.

A jövőbeni kamatpolitikát meghatározza, hogy Magyarország államadóssága több mint kétszerese a környező országokénak, akárcsak a külső adósságállomány, s hosszabb időnek, talán egy évtizednek kell eltelnie, hogy ezek az állományadatok a környező országokhoz képest versenyképesek legyenek - magyarázta Simor András.

Az MNB elnöke szerint a válság legnagyobb tanulsága számunkra az, hogy az ország tartós növekedését jobban kell építeni belső forrásokra, miközben a világon biztosítani szükséges a nemzetközi tőke áramlását. A másik tanulság, hogy nem lehet még egyszer elkövetni azokat a költségvetési hibákat, amelyeket elkövettünk, az államháztartásban tartós egyensúlyt kell kialakítani.

Nem vesztettük el az egyensúlyt


Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt emelte ki, hogy a világgazdasági válságban Magyarország kivétel abból a szempontból, hogy itt nem volt egyensúlyvesztés, a kormány megtette azokat a lépéseket, amelyekkel sikerült ezt megakadályozni.

Emlékeztetett arra, hogy a kiadáscsökkentésben szerepet játszott az agrártámogatások, a lakástámogatások, a gáz- és távhő-kompenzáció, a táppénz csökkentése, a nyugdíjkorrekció elhalasztása és a 13. havi nyugdíj - a költségvetés majdani lehetőségeitől függően két-három évre történő - felfüggesztése, továbbá a tárcáknál történt jelentős zárolás, a családtámogatások befagyasztása, a közszférában a 13. havi bér megvonása.

Hangsúlyozta: a jövő évi költségvetés legfontosabb feladata, hogy az országot kivezesse a válságból, de egyszerre szolgálja az egyensúly fenntartását és a versenyképesség megőrzését, sőt lehetőség szerint javítását.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, volt pénzügyminiszter, a közgazdász vándorgyűlésen kifejtette: a költségvetési kiadások kontrollja és 45 százalékos GDP újraelosztási arány mellett bevezethető az egykulcsos adó, amelynek már alacsonyabbnak kell lennie a Fidesz-kormány által tervezett 21-22 százaléknál.

A költségvetésben 2011-től érvényes reál adósság szabály helyett kiadási plafon meghatározása szükséges - mondta a volt pénzügyminiszter. Véleménye szerint az államnak beruházásösztönző politikát kell folytatnia, aláhúzva az állami beruházások fontosságát, mert ez a tartós gazdasági növekedés alapja.

Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék és egyben a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke a közgazdászok háromnapos zalakarosi vándorgyűlésének zárásaként kijelentette: az eddigi hazai költségvetés-készítési metódust már nem lehetett tartani. Ugyanakkor bízik abban, hogy a jövő évi tervezet készítésekor "azok a politikusok, szakemberek, akik ezeknek a számoknak a beírását vállalták, azok jó érzékkel, jól találták el".

Hozzátette: a realitás elfogadásához tartozik, hogy tudomásul kell venni, a korrupció, a feketegazdaság a jelenlegi körülmények között nem csökken belátható szintre. A korrupciós hatásokban ugyanis "elképesztő szerepe van az előző évek befektetési cikk-cakkjainak", a költségvetés politikája egy országban korrupciógeneráló tényező - jelentette ki Kovács Árpád.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!