2p

Oroszok: a magyarok örök félelme címmel közölt cikket a pénteki Die Presse, az orosz Vedomosztyi értesülései kapcsán a Mol és a Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) közötti állítólagos tárgyalásokról.

Egyszer már közrejátszottak az osztrákok abban, hogy "oroszellenes érzelmek" éledjenek fel a magyarokban - írta értékelő elemekkel ellátott tudósításában a konzervatív osztrák napilap. Felidézte, hogy 2000-2001-ben a Vienna Capital Partners leányvállalata egy orosz bankkal és a Gazprom egyik leányvállalatával közösen vette át a Borsodchem irányítását. "Magyarországon máris a szovjet korszak reneszánszát festették a falra, de az oroszok nem jöttek, a Borsodchem és a Tiszai Vegyi Kombinát egyesülését az akkor még állami tulajdonú Mol megakadályozta" - írta.

Most ismét van okuk a magyaroknak az osztrákokat hibáztatni az oroszoktól való félelmük újjáéledéséért: az OMV éppen az oroszoknak adta el Mol-részesedését, miután meghiúsult a magyar vetélytárs átvételének kísérlete. Az együttműködés a Surgutneftegasszal nem volt a Mol ízlése szerint való. A magyarok azt gyanították, hogy a moszkvai kormány áll az orosz vállalat mögött - olvasható a lapban.

Csütörtökön megint volt okuk a magyaroknak az izgatottságra - folytatódott a cikk. A Vedomosztyi című orosz lap azt írta, hogy a Mol vissza akarja vásárolni a Surgutneftegastól a részvényeit és hogy erről a két kormány illetékesei tárgyalnak egymással.

Semmi sem mutatja jobban a magyarok idegességét, mint az erre következő csütörtöki cáfolatok sorozata - vélekedett a Die Presse. Beszámolt róla: Katona Tamás államtitkár kacsának minősítette, hogy a két kormány foglalkozna a témával, Szollár Domokos kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a kormány tiszteletben tartja a Mol függetlenség megőrzését célzó stratégiáját. Egy Mol-szóvivő azt mondta, nem tárgyal küldöttség Moszkvában a Surgutneftegasszal. "Sehol egy nyilatkozat arról, hogy a Mol visszavásárlást fontolgat-e vagy sem" - fűzte hozzá az osztrák lap. Az orosz céget ismertetve többek között azt írta: a negyedik legnagyobb, egyben a leggazdagabb orosz olajtársaság. A tavalyi év első kilenc hónapjában 90,4 milliárd rubel nyereséget könyvelt el és az orosz statisztikai hivatal adatai szerint 23 vállalkozás társalapítója.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!