4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Valójában sokkal nagyobb megtakarításokra lett volna szükség, mint amit végül megszavazott az MSZP-többség – fejtette ki az mfor.hu-nak adott interjúban Szanyi Tibor. A szocialista képviselő szerint mindenképp meg kellett tartani néhány baloldali értéket - ide tartozik például a törekvés a nyugdíjak reálértéken tartására és a munka becsületének visszaadása. Kifejtette azt is: a mostani költségvetés az ország helyzetének adekvát leképezése, így azon Orbán Viktor Fidesz-elnök is csak kozmetikai jellegű beavatkozásokat tenne.

"A bal- és a jobboldal is rengeteg rossz döntést hozott" (Fotó: MTI)

- Nagy változás a magyar gazdaság helyzetében, hogy a kormánynak sikerült visszatérnie a magánpiacokra. Ön szerint valóban megszűnt direkt függőségünk az IMF-től?

- A Bajnai-kormány eddigi teljesítménye alapján nyugodtan hihetjük, hogy az ország finanszírozhatósága rendben van. Ez annak köszönhető, hogy a magyar kormány gazdaságpolitikája következetes. (A pénzpiacok általában nem nézik a gazdaságpolitika minőségét, csak a következetességét, mivel a külföldi elemzők nem nagyon szoktak elmélyedni a magyar viszonyok tanulmányozásában.) Mint ismeretes, a magyar parlament meghozta azokat a döntéseket, amelyeket korábban a kormány megígért az IMF-nek.

- Említette, hogy a következetesség terén rendben van a kormány gazdaságpolitikája. De mit ért azon, hogy a minőséggel gondok vannak?

- Egyetértek abban Bajnai Gordonnal, hogy ez nem egy teljes értékű baloldali kormányzás, hanem sokkal inkább a válság szükségletei diktálnak. Egyértelmű, hogy a kormány néhány baloldali igénynek kénytelen eleget tenni, de összességében nézve ez inkább technikai kormányzás, mint politikai.

- Melyek azok a baloldali értékek, amelyeknek eleget tett Bajnai Gordon kabinetje?

- Valójában sokkal nagyobb megtakarításokra lett volna szükség, mint amit az MSZP-többség végül megszavazott. De például a nyugdíjak kapcsán a törekvés a reálérték szinten tartására nagyon baloldali elképzelés. Mondhatnám azonban azt is, hogy az adórendszer reformja a munka becsületét kívánja erősíteni, ami szintén egybevág a baloldali eszmékkel.

- Nagy vita volt azon, hogy éppen a válság mélypontján kell-e megtenni ilyen reformértékű lépéseket.


- Az elmúlt húsz évben mind a bal-, mind a jobboldali kormányok rengeteg rossz döntést hoztak, számos populista akciót hajtottak végre. Azonban az pozitív dolog, hogy a Bajnai-kormány ilyen reformértékű lépéseket tesz, amelyeket a társadalom is elfogad.

- Nemsokára választások lesznek, márpedig ilyenkor eddig mindig elszabadult a hiány. Így lesz ez most is?

- Nem gondolom, hogy el fog szabadulni a deficit. Ráadásul az tévhit, hogy az osztogató politika szavazatokat hoz. A harc sokkal inkább az ígéretek frontján zajlott. A legféktelenebb költekezést az Orbán-kormány csinálta a végjátékában, amit nagyon nem hálált meg neki a társadalom. Vagy például az egyéni parlamenti képviselők egy része szívesen dobálózik azzal, hogy ennyi meg ennyi milliárdot hozott a körzetének, és mégis simán elbukja a választást.

Az emberek szerintem a kiszámíthatóságot díjazzák, és az ebből fakadó korrektséget. Ezért egyetértek az olyan döntésekkel, mint amit nemrég Bajnai Gordon hozott, hogy az olyan települések, amelyeknek nincs kisebbség-felzárkóztató programjuk, szerényebb összegeket fognak kapni. De hasonlóan támogatható az a döntés, hogy azok az állami nagyvállalatok, amelyek féktelenül szórják a pénzt jutalmakra és prémiumokra, addig ne kapjanak kormányzati támogatást, amíg rendet nem tesznek a házuk táján. 

- Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint a költségvetés rossz, és ha ő kormányra kerül, akkor az egészet visszavonja.

- Naná, Orbán Viktornak ezt kell mondania. Meggyőződésem, ha ő most kormányra kerülne - reményeim szerint azonban nem fog -, akkor is csak kozmetikai jellegű beavatkozásokat tenne. Nem tehet mást, mert a beterjesztett költségvetés az ország helyzetének adekvát leképzése.

- Itt a világgazdasági válság hatásaira gondol?

- A világgazdasági helyzet nagyon pocsék, és sajnos a korábbi büszkeségünk most visszaütött. Nagyon örültünk neki, hogy sikerült bekapcsolódni a világgazdasági folyamatokba, aminek az lett a következménye, hogy a magyar gazdaság lényegében a német exporttól függ. Ez pedig annak a függvénye, hogy Amerika vásárol-e német termékeket vagy sem. Az Egyesült Államok most belefogott egy nemzeti alapon építkező gazdaságpolitikába, amit elsősorban kínai tükörben nézegetve határoztak el. Ez nyilvánvalóan kihat Németországra is, és ha én most külügyminiszter lennék, akkor arról tárgyalnék az USA-val, hogy vegyenek német árut.

Varga M István

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!