Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Állandó vita tárgya, hogy az uniós források nélkül milyen növekedésre lenne képes a magyar gazdaság. Az első negyedéves beruházási adatok ebből a szempontból is érdekesek.

Csütörtökön publikálta a KSH az első negyedéves beruházási adatokat, amelyek éves bázison visszaesést mutattak. A csökkenés volumene a bázisidőszakhoz képest 1,8 százalékos volt. A statisztika szerint a nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévihez mérten 1,1 százalékkal mérséklődött. Ezen belül az építési beruházások szezonálisan kiigazított volumene 0,2 százalékkal emelkedett, a gép- és berendezésberuházásoké 2,2 százalékkal csökkent.

Ha az előző évvel vetjük össze az első negyedéves számokat, akkor azt láthatjuk, hogy a beruházási tevékenység volumene 1,8 százalékkal mérséklődött, ezen belül a teljesítményérték százalékát képviselő építési beruházásoké 2,8 százalékkal nőtt, a 43 százalékát kitevő gép- és berendezésberuházásoké 7,0 százalékkal csökkent. Ez mindhárom mutató esetében az elmúlt három év legkedvezőtlenebb változását jelenti.

A beruházási teljesítmény 58 százalékát megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene a korábbi időszakok átlagos üteménél lényegesen mérsékeltebben, 4,0 százalékkal nőtt, amiben szerepet játszottak külföldi érdekeltségű vállalkozások nagy volumenű, „zöldmezős” beruházásainak kifutásai. Ugyanakkor a beruházások 10 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések 17 százalékkal elmaradtak a bázisidőszakitól, részben az uniós forrásból finanszírozott projektek kisebb volumenű tárgyidőszaki megvalósítása miatt.

Nem álltak le az építkezések, fejlesztenek a gazdák

Noha az első negyedévben a járvány hatásai csak mérsékelten jelentkeztek, összességében úgy tűnik, hogy ebben az időszakban kitartott az építőipar lendülete. A nemzetgazdasági beruházások közel ötödét képviselő ingatlanberuházások volumene ugyanis 10 százalékkal nőtt, ezen belül a lakásépítések ennél számottevőbben, a bérbeadást szolgáló üzleti létesítményekbe (pl. irodaházak) történő beruházások pedig mérsékeltebben növekedtek.

Több kisebb súlyú nemzetgazdasági ágban szintén jelentősen nőttek a fejlesztések. A legmagasabb növekedés a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat beruházásait jellemezte (31%), köszönhetően többek között takarmánykeverő gépek és tenyészállatok beszerzéseinek. A második legnagyobb növekedést az információ, kommunikáció területén regisztráltuk (28%), amiben szerepet játszott távközlési tornyok és kábelhálózatok építése is. A járványhelyzettel is összefüggésben, a fekvőbeteg-ellátási terület kiugró fejlesztései révén a humán egészségügyi, szociális ellátásban 25 százalékkal nőttek a beruházások.

És ahol jelentős visszaesés volt

A nemzetgazdasági ágak többségében csökkent a beruházási aktivitás. A harmadik legnagyobb súlyú terület, a szállítás, raktározás beruházásainak volumene – három év folyamatos növekedés után – a tárgyidőszakban mérséklődött (5,7%-kal). Ennek oka elsősorban az infrastrukturális beruházások visszaesése, de többek között a vasúti közlekedéssel foglalkozó vállalkozások is visszafogták beruházásaikat.

Az államháztartás egyes területei jelentős szerepet játszottak a beruházások nemzetgazdasági szintű teljesítménycsökkenésében. A hatodik legnagyobb súlyú területen, a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosításban – elsősorban a központi közigazgatási szervek mérsékeltebb beszerzései révén – 30 százalékkal esett vissza a volumen. A hetedik legnagyobb súlyú művészet, szórakoztatás, szabadidő területén – a folyamatban lévő, sporttal és a kultúrával kapcsolatos projektek kisebb tárgyidőszaki ráfordításai nyomán – 23 százalékkal csökkentek a beruházások. Az oktatás (–8,5%), illetve a víz- és hulladékgazdálkodás (–2,4%) területén a beruházások visszaesése szintén meghaladta a nemzetgazdasági átlagot.

Több kisebb súlyú nemzetgazdasági ágban még ennél is nagyobb mértékben zuhantak a fejlesztések. A legnagyobb ütemű visszaesés (–54%) a csekély súlyú bányászatban következett be, összefüggésben az energiahordozók nemzetközi árának zuhanásával. Jelentős mértékben csökkentek a beruházások az energiaipar (–37%) területén is, többek között napelemes projektek kisebb tárgyidőszaki ráfordításai miatt. A pénzügyi, biztosítási tevékenység (–32%) fejlesztései a tárgyidőszakban szintén visszaestek, amiben szerepet játszott a számítástechnikai eszközök kisebb volumenű beszerzése is.

Szakértői kommentár

„A tavalyi magas bázis miatt a járvány nélkül 4-5 százalékos pluszra számítottunk, a koronavírus-járvány hatását pedig elősorban a második negyedéves beruházási adatokban vártuk” - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.  A szakember hozzátette, tavaly negyedévről negyedévre fokozatosan csökkent a lendület, 2019 utolsó negyedévében 5,9 százalékos növekedést mutattak a beruházások. Negatív eredmény utoljára 2016 utolsó negyedévében fordult elő.

A részletes adatok szerint éves szinten a mezőgazdaság érte el a legnagyobb növekedést, itt több mint 30 százalékkal nőttek a beruházások, az információ, kommunikáció területén szintén jelentős volt a növekedés, a koronavírus-járvány miatt pedig az egészségügyi, szociális ellátásban 25 százalékkal növekedtek a beruházások. A közigazgatásban viszont 30 százalékkal esett vissza a volumen, míg a szállítás, raktározás területén 5,7 százalékkal.

Összességében a járvány okozta bizonytalan kilátások miatt még nem lehet pontosan látni, hogy a harmadik és a negyedik negyedévben hogyan alakul majd a beruházási kedv. Az államilag támogatott és jegybanki hitelprogramok tompíthatják a járvány negatív hatásait. Összességében az idén a 10 százalékot is meghaladhatja a visszaesés. A K&H szakértője szerint lényeges kérdés, hogy visszapattannak-e a beruházások a koronavírus-járvány után, azaz csak halasztásokról van szó, nem pedig a beruházások törléséről. „Érdemes lenne elkerülni a legutóbbi 2008-ban elmélyülő válság utáni forgatókönyvet, amikor évekig nagyon gyengén alakultak a beruházások. Ha a pozitív menetrend valósul meg, azaz a járvány lefutása után lendületet kapnak a beruházások, a mostani kilátások szerint jövőre pluszban lesznek a beruházások, de az idei hátrányt valószínűleg még nem sikerül ledolgozniuk.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.