2018. március 31. 05:33

Politikát csinálni.

Az elmúlt időszak egyik nagy botránya volt a Facebook-felhasználókat érintő adatszivárgás. Sajtóhírek szerint Donald Trump elnöki kampányához használtákk fel illegálisan mintegy 50 millió ember adatait, amelyhez a Facebook-on keresztül fértek hozzá az analitikus módszerekkel dolgozó cégek. A nyilvánosság ezek közül a Cambridge Analytica nevét ismerhette meg.

Lázár megszerette a Facebook-közösséget Lázár megszerette a Facebook-közösséget

De az Egyesült Királyság érintettsége is szóba került. A két kormány, valamint az Európai Parlament is napirendre tűzte az eset alapos kivizsgálását. Ettől nem függetlenül pedig a Facebook piaci értéke nagyot zuhant. Egy másik következmény volt, hogy több közéleti személy - például zenészek, köztük a Massive Attack formáció - is jelezte, hogy átmenetileg vagy végleg törli magát a felhasználók közül.

Nem alaptalan a felvetés, hogy vajon a magyar felhasználók adatai biztonságban vannak-e. Ha nem is az ominózus ügyben - az amerikai elnökválasztási kampányban, vagy a Brexitről szóló népszavazás során irreleváns lehetett a magyar állampolgárokról begyűjthető adathalmaz -, de nem lehet kizárni, hogy hasonló módon kerültek illetéktelen kezekbe a profilozásra alkalmas információk, amelyeket például a magyar választásokon lehet hasznosítani.

Lázár János szerint ezt ma nem lehet megmondani, csak az áprilisi választás után van értelme ezt megvizsgálni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter előbb azonban tisztába tette, hogy annak a lehetősége egyelőre nem merült fel, hogy a Cambridge Analytica-ügyben lenne magyar érintettség. Ilyen szálról, mint az Információs Hivatalt felügyelő miniszter, nem tud - hangzott el érdeklődésünkre az e heti Kormányinfón.

Azt pedig nem tudta "megjósolni", hogy az április 8-i választás alkalmával lesz-e szerepe az ilyen típusú adatfelhasználásnak.

Azt ugyanakkor tisztán látja, hogy "a következő években a politika minden szempontból jelentőséget fog tulajdonítani a Facebook-nak". A mintegy 10 millió magyar állampolgárból mintegy 4,7 millió Facebook-felhasználó van - árulta el, alátámasztandó, hogy miért értékelődik fel szerinte a politikusok számára a közösségi portál a jövőben. Még ha le is vonjuk belőle a választójoggal nem rendelkező kiskorúakat, akkor is egy komoly számról beszélünk szerinte.

Saját választókerületében 40-50 ezerre teszi a Facebook-profillal rendelkezők számát. Ami egyben magyarázatot is adhat arra, hogy miért "tette fel" magát a közösségi oldalra pár héttel ezelőtt. Addig tartózkodott az ilyen nyilvánosságtól, de tanácsadóira hallgatva végül regisztrált. Azóta pedig napi 2-3 videós posztot tesz közzé, kampánya megerősítéseként.

Az időzítés nem sikerült szerencsésen, pont abban az időszakban csatlakozott a Facebook-ra, amikor legnagyobb válságába került a Mark Zuckerberg vezette cég. Lázár víziója a közösségi oldal politikacsináló képességéről is felülvizsgálatra szorulhat, amennyiben a botrány tovább gyűrűzik, és a vizsgálatok hatására egyre többen pártolnak el az oldaltól. Kérdés, hogy ez elérhet-e egy olyan kritikus tömeget, amikor mérhetően csökken a Facebook közéleti befolyása.  

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.