2019. október 13. 10:36
mfor.hu

Orbán Viktor falujában a választópolgárok aktívabbak az országos átlagnál is.

Felcsúton, Orbán Viktor falujában nem lazsálnak a helyiek, a 9 órási részvételi adatok alapján az országos átlagnál is nagyobb aktivitást mutatnak. Délelőtt 9 óráig a helyiek 7,4 százaléka leadta már a szavazatát, miközben országos viszonylatban 7,2 százalékos a részvételi arány. 

Az, hogy a felcsútiak az országos átlagnál jobban rápörögnek a szavazásra, nem újkeletű dolog, az öt évvel ezelőtti önkormányzati választáson is bőven túlszárnyalták azt. 2014-ben 9 óráig országos viszonylatban 6,97 százalékos volt a résztvételi arány, Felcsúton ellenben 9,11 százalékos. 

A magasabb részvételi arány az ellenzéknek kedvezhet, ilyen esetben feltételezhető, hogy az ellenzéki szavazókat sikerült nagyobb mértékben mozgósítani. Felcsúton egyébként a Mészáros Lőrincet váltó Mészáros László a polgármester-jelölt (a két személy csak névrokonságban áll egymással). Tekintve ugyanakkor, hogy a májusi EP-választáson sikerült az ellenzéknek a korábbinál több szavazatot megszerezni, ezért erre akár a mostani választáson is számítani lehet. 

A közeli, Orbán-családhoz szorosan kötődő Csabdiban - itt él a miniszterelnök lánya és veje, Tiborcz István - még kiemelkedőbb aktivitásról árulkodik a részvételi arány. A lakosok 10,5 százaléka ment el szavazni reggel óráig, az öt évvel ezelőtti választáson ugyanekkor 9,52 százalékos volt a részvételi arány. 

FRISSÍTÉS 11:31: 
A 11 órási részvételi arány Felcsúton 16,18 százalékos volt, ami 247 leadott szavazatot jelent. Öt évvel ezelőtt ugyanennyi idő alatt már 20,76 százalékos volt a részvételi arány. 

Csabdiban továbbra is nagyon aktívak a helyiek, már 24,93 százalékuk voksolt.

A 11 órási állapot szerint országos átlagban továbbra is többen szavaznak, mint a legutóbbi önkormányzati választáson. A jogosultak 18,25 százaléka szavazott, 2014-ben az arány 16,5 százalék volt.