<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 100 bázisponttal, 4,4 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Az indoklást szokás szerint Virág Barnabás MNB-alelnök 15 órakor ismerteti.

Az MNB monetáris tanácsa mai ülésén megint kamatot emelt. Szerdától a jelenleg 3,4 százalékos jegybanki alapkamat 1 százalékponttal, 4,4 százalékra emelkedik. Ez tavaly június végétől sorrendben a tizedik monetáris szigorítás, amelyek eredményeként az MNB irányadó rátája már közel kilenc éve nem látott magas szintre ment fel.

Ennél nagyobb mértékkel az MNB utoljára 2008 októberében, a pénzügyi válság kitörését követően emelt kamatot, akkor 300 bázisponttal.

Az orosz-ukrán háború jócskán megnehezítette a jegybank helyzetét. Fotó: MTI
Az orosz-ukrán háború jócskán megnehezítette a jegybank helyzetét. Fotó: MTI

A többi monetáris kondíció mértéke március 23-ától az alábbi:

  • az egy napra a kereskedelmi bankok által az MNB-nél elhelyezett betétek kamata: 4,40 százalék
  • az egynapos fedezett hitelek kamata: 7,40 százalék
  • az egyhetes fedezett hitelek kamata: 7,40 százalék.

A Monetáris Tanács döntéséről Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke 15 órakor tart online sajtótájékoztatót.

A forint a kamatdöntő napokon az utóbbi időben megszokotthoz képest kisebb mértékben ingadozott a hazai bankközi devizapiacon. A napot az euróval szemben a 373,5-es szint környékén kezdte, majd veszített az értékéből, de árfolyama a leggyengébb pontján is a 374-es szint alatt maradt. A kamatdöntés eredményének ismertetéséhez közeledve aztán elkezdett erősödni, s délután 2 óra előtt az uniós pénz egysége már a 372-es szint alatt cserélt gazdát.

Frissítés 14:35
A hazai fizetőeszköz a kamatdöntés után az euróval szemben 371,01 forintig erősödött.