<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Gyakorlatilag a főváros felében átlépte a lélektani egymillió forintot az új lakások átlagos kínálati négyzetméterára.Idén további drágulás lesz, a beruházók szinte minden pluszköltségüket áthárítják a vevőkre - mondta munkatársunk, Mester Nándor a Trend fm hétfő reggeli adásában.

Már 11 budapesti kerületben kell több mint egymillió forintot fizetni az új otthonok négyzetméterért. Hiába él januártól az ötszázalékos áfa, a beruházók nem nyelik le a plusz költségeiket és tovább hárítják azokat a vevőkre. Márpedig már idén is 4-6 százalékkal nőtt az építőanyagok ára, a munkaerőhiány miatt emelkedtek a kivitelezők vállalási árai. Az új energetikai előírásoknak csak akkor tudnak megfelelni, ha a legkorszerűbb eljárásokat alkalmazzák az építkezéseknél illetve a legmodernebb eszközöket építik be. Ezek viszont - részben a külföldi beszerzés miatt - többe kerülnek, mint tavaly - sorolta a drágulás mögötti tényezőket munkatársunk a Trend fm Reggeli monitor című adásában.

Az új lakások mintegy ötödét még mindig befektetők veszik, akik a bérbeadásból is jövedelemhez jutnak (fotó: Mester Nándor)Az új lakások mintegy ötödét még mindig befektetők veszik, akik a bérbeadásból is jövedelemhez jutnak (fotó: Mester Nándor)

A fejlesztők felpörgették a kínálatot, egymás után hirdették meg a nagyobb társasházi beruházásaikat, de nem öntik rá egyszerre a sokezer lakást a piacra. Részben a kapacitásgondok miatt sem, a kivitelezők túlnyomó részét ugyanis már lekötötték, így a kisebb fejlesztők - ha végül sikerül is szerződniük - kénytelenek emiatt is megemelni vállalási áraikat - tette hozzá. 

A vidéki településeken a közepes méretű (50-80 lakás) projektek mellett egyre több az ikerházas építkezés vagy az olyan, ahol egy nagyobb, mondjuk 1000-1500 négyzetméteres telken 6-10 házat vagy több lakásos tömböt-tömböket alakítanak ki.

Bezárt üzlet a pesti belvárosban (fotó: Mester Nándor)Bezárt üzlet a pesti belvárosban (fotó: Mester Nándor)

A beszélgetés másik felében a kiskereskedelemről volt szó, főleg azokról a boltokról, amelyek nem alapvető cikkeket árulnak. Szakértőnk egyebek mellett kifejtette, hogy nehéz visszacsalogatni a dolgozókat ezekbe az üzletekbe, hiszen sokan közülük más területen kerestek és a szerencsések találtak állást. Másrészt a tulajdonos az esetek többségében nem garantálhat biztos fizetést hosszabb távra, hiszen a vevők a járvány miatt teljesen elpártoltak vagy átértékelik, hogy milyen árucikkeket vásárolnak meg először. Sokuknál nem a ruha vagy a cipő van az első helyen - emlékeztetett munkatársunk.

A plázákban és más bevásárlóközpontokban található üzletek bérlői némi fizetési haladékot és bérletidíj kedvezményt kaptak, de ezek kifutnak, miközben a közös költséget és a marketing költséget fizetniük kell. Sokan ott is egyéni vállalkozóként dolgoznak, ők semmilyen segítséget nem kaptak az államtól - mondta kollégánk.

A beszélgetés egészét az alábbi linken hallgathatja meg.

https://trendfm.hu/data/hanganyagok/210419/PB-20210419-0900.mp3

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.