Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Gyakorlatilag a főváros felében átlépte a lélektani egymillió forintot az új lakások átlagos kínálati négyzetméterára.Idén további drágulás lesz, a beruházók szinte minden pluszköltségüket áthárítják a vevőkre - mondta munkatársunk, Mester Nándor a Trend fm hétfő reggeli adásában.

Már 11 budapesti kerületben kell több mint egymillió forintot fizetni az új otthonok négyzetméterért. Hiába él januártól az ötszázalékos áfa, a beruházók nem nyelik le a plusz költségeiket és tovább hárítják azokat a vevőkre. Márpedig már idén is 4-6 százalékkal nőtt az építőanyagok ára, a munkaerőhiány miatt emelkedtek a kivitelezők vállalási árai. Az új energetikai előírásoknak csak akkor tudnak megfelelni, ha a legkorszerűbb eljárásokat alkalmazzák az építkezéseknél illetve a legmodernebb eszközöket építik be. Ezek viszont - részben a külföldi beszerzés miatt - többe kerülnek, mint tavaly - sorolta a drágulás mögötti tényezőket munkatársunk a Trend fm Reggeli monitor című adásában.

Az új lakások mintegy ötödét még mindig befektetők veszik, akik a bérbeadásból is jövedelemhez jutnak (fotó: Mester Nándor)Az új lakások mintegy ötödét még mindig befektetők veszik, akik a bérbeadásból is jövedelemhez jutnak (fotó: Mester Nándor)

A fejlesztők felpörgették a kínálatot, egymás után hirdették meg a nagyobb társasházi beruházásaikat, de nem öntik rá egyszerre a sokezer lakást a piacra. Részben a kapacitásgondok miatt sem, a kivitelezők túlnyomó részét ugyanis már lekötötték, így a kisebb fejlesztők - ha végül sikerül is szerződniük - kénytelenek emiatt is megemelni vállalási áraikat - tette hozzá. 

A vidéki településeken a közepes méretű (50-80 lakás) projektek mellett egyre több az ikerházas építkezés vagy az olyan, ahol egy nagyobb, mondjuk 1000-1500 négyzetméteres telken 6-10 házat vagy több lakásos tömböt-tömböket alakítanak ki.

Bezárt üzlet a pesti belvárosban (fotó: Mester Nándor)Bezárt üzlet a pesti belvárosban (fotó: Mester Nándor)

A beszélgetés másik felében a kiskereskedelemről volt szó, főleg azokról a boltokról, amelyek nem alapvető cikkeket árulnak. Szakértőnk egyebek mellett kifejtette, hogy nehéz visszacsalogatni a dolgozókat ezekbe az üzletekbe, hiszen sokan közülük más területen kerestek és a szerencsések találtak állást. Másrészt a tulajdonos az esetek többségében nem garantálhat biztos fizetést hosszabb távra, hiszen a vevők a járvány miatt teljesen elpártoltak vagy átértékelik, hogy milyen árucikkeket vásárolnak meg először. Sokuknál nem a ruha vagy a cipő van az első helyen - emlékeztetett munkatársunk.

A plázákban és más bevásárlóközpontokban található üzletek bérlői némi fizetési haladékot és bérletidíj kedvezményt kaptak, de ezek kifutnak, miközben a közös költséget és a marketing költséget fizetniük kell. Sokan ott is egyéni vállalkozóként dolgoznak, ők semmilyen segítséget nem kaptak az államtól - mondta kollégánk.

A beszélgetés egészét az alábbi linken hallgathatja meg.

https://trendfm.hu/data/hanganyagok/210419/PB-20210419-0900.mp3

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.